пʼятниця, 18 травня 2007 07:01

У Великих Будищах вода горіла

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Сільський голова Великих Будищ Олександр Гуща, Аліна Абрамко з Гадяцької санстанції (посередині) біля колодязя Галини Кириленко (праворуч). П’ять років тому в криниці були нафтопродукти. Зараз воду з неї не п’ють
Сільський голова Великих Будищ Олександр Гуща, Аліна Абрамко з Гадяцької санстанції (посередині) біля колодязя Галини Кириленко (праворуч). П’ять років тому в криниці були нафтопродукти. Зараз воду з неї не п’ють

П"ять років тому в колодязній воді села Великі Будища Гадяцького району знайшли газоконденсат. Вода смерділа нафтою й горіла. Нині люди не п"ють воду з тих криниць, бо мають водопровід. Але в районній СЕС кажуть, що проблема залишилася. У половини селян немає водопроводу, споживають воду з високим вмістом нітратів.

Під Великими Будищами 36 нафтових свердловин. Це село називають "маленьким Кувейтом". Люди самі винні в тому, що у воді з"явилися нафтопродукти. Жителі незаконно викачували "кандьор" — так називають газоконденсат. Для цього його спускали в яму через зроблений у трубі виріз. Щоб зібрати каністру неочищеного нафтопродукту, потрібно було спустити 200 л. Частина речовини випаровується, частина йде під землю і потрапляє в ґрунтові води.

— У Великих Будищах і зараз залишилися криниці, забруднені газоконденсатом, — каже головний державний санітарний лікар району Микола Гладиш, 58 років.

Сільський голова Олександр Гуща запевнив, що люди не п"ють воду з колодязів. На вулиці Гагаріна, де й зафіксували забруднення, у двори мешканців провели водопровід.

На гавкіт двох великих собак виходить тримаючись за тин 68-річна Галина Кириленко. Говорить, що разом із чоловіком п"є тільки водопровідну воду.

— Ми до його не касаємось, — показує на колодязь біля хати. — Даже було в бадєйку націдять, а зверху конденсат. Зараз у всіх вода проведена, з таких криниць воду не п"ють.

Гуща прибирає з колодязя ящики із розсадою перцю, відкриває засипану пилом круглу кришку, дістає воду. Від неї тхне бензином. На сонці на водяній поверхні видно різнокольорову плівку. Голова підносить запалений сірник до відра, але вода не горить. Чоловік твердить, що конденсат уже не крадуть, тому плівка стала меншою.

На іншому кутку села труби до дворів проклали, але воду не пустили, бо вона перенасичена важкими металами. На вул. Копитька люди п"ють її з колодязів. Там нафтопродуктів у воді не знаходили, але фіксували перевищення нітратів.

— Он із того колодязя п"ємо воду, — показує за хату 36-річний Володимир Копитько. — Сім років назад її перевіряли, так у шість раз перевищені нітрати. Я привик уже, постоянно її п"ємо.

У Великих Будищах тисяча жителів, водопровід є лише в 90 дворах із 383. До багатьох труби проклали, але води не пустили. Санепідемстанція виявила в ній 8 мг важких металів на 1 літр при нормі 0,3 мг. Щоб брати чисту воду, треба бурити нову свердловину. На це просять 200 тис. грн. У райдержадміністрації в цих коштах відмовляють.

— Торік буровики за 300 метрів од села зробили скважину, — каже Олександр Гуща. — Я возив воду на перевірку, вона хороша. Обіцяли прокласти труби, але й досі нічого не роблять.





Аналіз води коштує 420 гривень

За чотири місяці працівники обласної санепідемстанції провели 300 обстежень об"єктів водопостачання Полтавщини. У третині виявили порушення.

— Це або відсутність спеціальної огорожі, або непроведення контролю за якістю води чи відсутність документів, — розповідає заввіділу комунальної гігієни обласної санстанції Оксана Галаган. — У нашій області вода краща, ніж в інших. На Полтавщині 1,9 процента відхилень, а по Україні — 3 проценти.

У кожній другій пробі виявляють перевищений вміст нітратів. Вони легко потрапляють у неглибокі колодязі, викопані ближче, ніж за 300 м від туалетів і сараїв. Особливо небезпечні нітрати для немовлят.

Щодо вмісту нітратів, найгірша вода в Кременчуцькому, Пирятинському, Хорольському, Шишацькому та Лохвицькому районах. На сільських і селищних голів, які мають слідкувати за станом водопостачання, наклали 86 штрафів.

Повний аналіз питної води коштує 420 грн, а частковий, за основними показниками — 160 грн.

У зону водозабору падають людські кістки


Місто Кременчук п"є воду з Кременчуцького водосховища. Хвилі моря розмивають береги. У Глобинському районі в воду потрапляють кістки з підтоплених поховань. Біля селища Градизьк за 20 м від берега голова правління будівельної організації ПМК-125 Олександр Халаш показує невелику пляму на воді. Говорить, що то кам"яний хрест упав із кладовища на горі Пивисі.

— Побачили б, які середньовічні хрести лежать, — каже Халаш. — Це старе кладовище, після війни на ньому вже не ховали. Йому, може, й триста або чотириста років. На горі був шестикупольний монастир, його у війну німці зірвали. Залишки все врем"я руше в море, а Кременчук п"є з нього воду. Торік ми в Пронозівці три кладовища огородили. В Шушвалівці бєдственне положеніє. Цей об"єкт дуже специфічний і небезпечний.

Зараз ви читаєте новину «У Великих Будищах вода горіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути