четвер, 10 лютого 2011 17:07

"У деяких людей є неподоланний страх перед іспитом"

Автор: фото: Інна Москальчук
  Кіра Сєдих
Кіра Сєдих

До зовнішнього незалежного оцінювання залишилося чотири місяці. Цього часу досить, аби підготуватися. Як це зробити без паніки й зайвих психологічних навантажень, розповідає віце-президент інституту системної та сімейної психотерапії Кіра Сєдих.

З яких тем краще починати — легких чи складних?

— "Легкі-важкі" — це дуже індивідуально. Починати підготовку треба з теми, яку ви знаєте. Коли школяр почне з відомого, буде орієнтуватися в матеріалі, почуватиметься впевнено, з'явиться відчуття успіху, що дуже важливо. Так буде легше переходити до складних, невідомих тем.

Як краще запам'ятовувати матеріал? Чи ефективно писати шпаргалки?

— Є такий прийом — після того як прочитали тему чи її частину, потрібно записати основні моменти, тези, не підглядаючи в книжку. Якщо спочатку не виходить, можна підглянути й записати головне, намалювати схему, знайти певні зв'язки між поняттями. Якщо учень бездумно, автоматично пише шпаргалки, толку не буде, потрібно підключати мислення. Краще запам'ятовується той матеріал, який піддається аналізу й потім — синтезу. Тобто спочатку потрібно розібрати, розчленувати предмет пізнання, роздивитися окремі його сторони, а потім поєднати частини предмета, встановити їх зв'язок. Тоді не треба буде зазубрювати.

Каву, чай, енергетичні напої варто вживати для стимуляції мислення?

— Це дуже індивідуально. Якщо раніше ви цього не робили, то перед екзаменом краще й не пробувати, бо може бути зворотна реакція. Поспостерігайте за своїм організмом перед і під час іспиту. У більшості людей підвищується тонус, мобілізуються сили, з'являється певне емоційне збудження. У такій ситуації кава може спричинити перезбудження. Якщо ж людина реагує загальмовано, не може зосередитися, їй складно зібрати докупи думки, тоді можна випити кави, чаю. Звісно, якщо немає протипоказань.

Як подолати страх перед іспитом?

— Певний рівень страху — це навіть добре, він мобілізує. Щоб заспокоїтися, можна виконати спеціальні вправи. Наприклад повторювати: "Я достатньо знаю. Я багато вчився, готувався. Я зможу пригадати все, що мені треба". З екзаменами краще можуть впоратися ті, хто має певний досвід. Добре пройти пробне тестування. Дитина адаптується до умов, учиться збиратися з думками. У деяких людей є неподоланний страх перед іспитом. У таких випадках варто звернутися до психолога, психотерапевта. Існують певні тренінгові вправи, прийоми, які допомагають позбутися страху.

Учні й студенти часто готуються до іспиту до півночі або й зранку перед ним.

— Це майже не дасть результату. Таким чином вони не стільки запам'ятовують, скільки заглушують відчуття тривоги. Є такий ефект пам'яті — потрібен певний час, щоб отримана інформація перейшла у довготривалу пам'ять. Це відбувається під час сну. Він має бути міцний і достатньо довгий — не менше 7 годин, але й не більше 9. Перед іспитом важливо виспатися. Зранку потрібен легкий сніданок — щось вітамінне і солодке, шоколад, банан, солодкий чай чи кава. Багато їсти не варто, інакше енергія організму піде на перетравлення їжі, а не мозкову діяльність.

Зараз ви читаєте новину «"У деяких людей є неподоланний страх перед іспитом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути