Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2007 07:05

У Чорнухах можуть закрити пологове відділення

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Соцпрацівник Наталія Тищенко із Білоусівки Чорнухинського району годує груддю 4-денного сина Максима. Свою третю дитину жінка народила в пологовому відділенні в Чорнухах, яке хочуть закрити
Соцпрацівник Наталія Тищенко із Білоусівки Чорнухинського району годує груддю 4-денного сина Максима. Свою третю дитину жінка народила в пологовому відділенні в Чорнухах, яке хочуть закрити

"Жінки будуть рожать на хуторах, бо не в змозі кудись поїхать. Люди вже й так до крайнього зубожіння дійшли", — обурюється щодо можливого закриття пологового будинку в найменшому за населенням райцентрі Полтавщини Чорнухи головний лікар центральної райлікарні Віктор Сколота, 46 років.

У липні обласне управління охорони здоров"я направило до лікарні листа з рекомендацією перевести Чорнухинське пологове відділення в сусідні Лубни чи Лохвицю. У серпні депутати райради проголосували проти цього.

— У Чорнухах новонароджений буває раз на три дні, — каже заступник начальника обласного управління охорони здоров"я Ігор Пирогов, 49 років. — Щоб не дискваліфікуватися, медпрацівники мають приймати пологи щодня. Якщо жінки народжуватимуть у Лубнах, буде економія грошей. А породіллі отримуватимуть висококваліфіковану допомогу.

Пологове відділення в Чорнухах розраховане на 10 ліжок. Із початку року тут прийняли 86 пологів, 56 жінок стоять на обліку.

— Ось до мене сьогодні дві жінки в гінекологію прийшли і сказали, що не будуть родить, якщо закриють роддом, — каже головний акушер-гінеколог Катерина Колот, 63 роки. Запрошує подивитися палати. У відділенні тепло, прибрано, зроблено ремонт.

У кімнаті для "тяжких дітей" стоять п"ять порожніх ліжечок для немовлят, ваги, інкубатор для недоношених, пеленальний стіл, шафа для медикаментів, стіл із підігрівом для огляду дитини, кварцювальне обладнання.

— У цьому куветі ми виходили 500-грамове дитя років ще 20 тому. Воно тут пролежало три місяці, — показує інкубатор. — Він давній, але дєйствующий.

У відділенні одна зала для пологів.

— Одного ліжка для пологів нам вистачає, — пояснює Колот. — Ще є додаткова зала для ВІЛ-інфікованих жінок.

У передпологовій два порожніх незастелених ліжка.

— Ось є в нас один фітобол для полегшення пологів, — Катерина Трохимівна викочує з-за ліжка гумовий м"яч півметра заввишки. — Старші, які вже раніше рожали, його бояться. А менші жінки сідають і танцюють. Мені його з Києва привезли півроку тому за 65 гривень.

У післяпологовій кімнаті дві пацієнтки. 30-річна Наталія Тищенко із села Білоусівка годує 4-денного сина Максима.

Якби ото ще й секс заборонили

— Я тут народжувала двох старших дітей, — жінка усміхається до сина. — Та ви шо, як закриють відділення в Чорнухах, як будемо добиратися, і хто нас відвідувать буде? Машина в нас старенька. Сьогодні їде, завтра — ні. Щоб нанять у когось у Пирятин або Лубни — 120 гривень. А як оце зимою, то ще й не схоче ніхто везти, бо кому воно нужне.

21-річна Світлана П"ятецька з Чорнух гріється біля електробатареї. Її тижневий син спить поряд у ліжку.

— Сюда рожать прийшла пішки, бо живу рядом. Їхать у інший район було б далеко, а своєї машини нема, — ділиться Світлана. — Тут умови нормальні, гаряча вода є, годують.

— У нас триразове безплатне харчування, — перебиває Колот. — Частину продуктів закупляємо, але буває, що медики з відрами по селам ходять і просять, хто що дасть. Це позорище.

Головний лікар Віктор Сколота зауважує, що основна проблема відділення — нестача медпрацівників і відсутність нового обладнання для немовлят із малою вагою. Для цього треба обладнати спеціалізоване відділення з трьома реаніматорами, придбати оснащення мінімум на 500 тисяч гривень, поставити трьох акушерів-гінекологів.

— Медпрацівників нам достатньо, — махає рукою Колот. — Є дві акушерки першої категорії, дві другої. Єдине — я вже повинна піти. Дев"ять років як на пенсії. Так мене тут, як ту гармошку, з утра до ночі тягають.

Погоджується, що потрібне нове обладнання.

— Ми через металічну трубочку слухаємо вагітну, бо немає апаратури, яка показує стан матері й дитини. А для крошечних 500-грамових діток в області є реанімомобілі, які приїжджають на наше прохання. Ця проблема висмоктана з пальця. Усе придумано, щоб людей добить. Якби ото ще й секс заборонили.

Породіль Козельщинського району перевели до Кременчука

Із 1 січня пологове відділення в райцентрі Козельщина закрили. Відтоді жінки їздять народжувати за 35 км у Кременчук.
— Ми не мали сучасних умов, мізерна кількість пологів, — каже заступник головного лікаря Козельщинської лікарні Сергій Колесніков, 45 років. — Приймали роди у двох сільських хатах. За новими вимогами, потрібно мати сучасне обладнання, організовувати партнерські пологи. У Козельщині вагітних обстежують, а народжувати возять у Кременчук. Тут у нас про всяк випадок залишилося три чергові акушерки й лікар. За проханням, по жінку може виїхати машина швидкої допомоги й відвезти її до Кременчука.
Колесніков запевняє, що всіх працівників пологового відділення забезпечили роботою в лікарні.
11 жовтня 39-річна Ольга Касумова з села Бригадирівка Козельщинського району народила в Кременчуці доньку Віолетту.
— До роддома доїхали власною машиною. Я з самого початку хотіла рожать у Кременчуці. Там обращеніє хороше. За три дні перебування заплатила 250 гривень, — розказує жінка.

Зараз ви читаєте новину «У Чорнухах можуть закрити пологове відділення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути