четвер, 24 липня 2008 18:29

Солоне озеро чиститимуть у Книшівці

Вода солоного озера в селі Книшівка Пісківської сільради Козельщинського району — лікувальна. Чотири роки тому свердловина із солоною водою, яка наповнювала озеро, замулилася. На її розчистку обласний фонд охорони навколишнього середовища планує виділити більше 1 млн грн.

— Зараз готуємо всю потрібну документацію для виділення коштів, — розповідає голова сільради 70-річна Уляна Кульбачка. — До листопада документи повинні затвердити. Розчищувати солоне озеро почнемо наступного року.

Солоне озеро знаходиться за селом Книшівка. Свердловину, яка його живила солоною водою, до революції пробив місцевий князь Меретинський. Поруч збудував маєток. У радянські часи його переобладнали під санаторій для відпочинку нафтовиків. Коли Радянський Союз розпався, санаторій перепродали. Згодом власник маєтку збанкрутував.

— На озеро їздили лікуватися люди звідусіль, — згадує Кульбачка. — Плавали в солоній воді. Обмазувалися з ніг до голови гряззю.

Жителі села кажуть, солона вода допомагає при хворих суглобах, псоріазі. Обмиті нею рани швидко гояться.

Учені дослідили, що ця вода — хлоридно-натрієва. Вона мінералізована, має температуру +12°С. До озера вода поступала зі свердловини дерев"яними трубами. Площа водойми — 1 га. Тепер вода в ньому несолона.

Кульбачка каже, озеро належить сільраді. Вона його відновлюватиме. Інвестори з пропозицією розчистити озеро в Пісківську сільраду не зверталися.

Зараз ви читаєте новину «Солоне озеро чиститимуть у Книшівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути