Ексклюзиви
четвер, 13 листопада 2008 17:23

Словник

Фінансова криза — глибокий розлад фінансової системи держави, зумовлений економічними й політичними чинниками.

Фінансова криза — це початок економічної кризи. Проблеми на фінансовому ринку призводять до зниження попиту на товари і послуги. Відтак занепадає виробництво, порушуються зв"язки між різними секторами економіки та країнами. Як наслідок, банки банкрутують, підприємства зупиняються, працівники залишаються без роботи.

Результатом кризи може бути й зниження курсу національної валюти щодо валют країн із міцнішою економікою. Зменшується національний валовий продукт, падає рівень життя населення.

У цей період створюють стабілізаційні фонди, аби врятувати банки від банкрутства коштами держбюджетів. Із метою економії грошей держава зменшує соцвиплати.

У початку світової фінансової кризи 2008 року звинуватили Джорджа Вокера — троюрідного брата президента США Джорджа Буша. Він був одним із керівників інвестиційного банку Lehmann Brothers, які проігнорували попередження про ризики. Падіння цієї фінустанови стало найбільшим банкрутством в американській історії, що спричинило низку фінансових проблем в усьому світі.

Темпи зростання світової економіки істотно знизяться, і лише в другій половині 2009-го почнеться незначний підйом, прогнозує Міжнародний валютний фонд.

Зараз ви читаєте новину «Словник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути