Ексклюзиви
пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:10

Розкопали склепи із прахом Кочубеїв

Минулого літа неподалік ставка на околиці села Жуки Полтавського району археологи проводили розкопки. На глибині півтора метра відкопали фундамент козацької церкви, зведеної 1770 року.

— У Жуках 70 років паску на святять, бо немає церкви. Більше тисячі селян їздять за десять кілометрів до Полтави, — розповідає депутат Тахтаулівської сільради Володимир Зайцев, 47 років. — Стару церкву зруйнували у 1946–47 роках, коли будували колгосп "Більшовик".

Сільрада запросила доцента університету "Львівська політехніка" Костя Присяжного дослідити місце, де колись стояла церква. Той знайшов чотири муровані склепи із прахом членів поміщицької родини Кочубеїв та підземні ходи. До одного з них є вхід неподалік ставка, за 300 м від церкви, до другого — за 500 м від церкви.

За рекомендацією архітектора Полтавського району Анатолія Носенка  фундамент законсервують і зведуть над ним скляний саркофаг.  Поруч планують спорудити нову церкву.

— Уже створено громаду. Церква належатиме до Київського патріархату, — каже сільський голова Олександр Пузир, 34 роки. — На будівництво маємо два роки. Збиратимемо гроші селом. Держава теж має долучитися до цієї справи.

Розкопки продовжать наступної весни.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали склепи із прахом Кочубеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути