пʼятниця, 11 травня 2007 07:03

Розігнали найбільший рибний ринок області

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Жительки селища Градизьк Глобинського району Віра Марківна, Ольга Павлівна й Антоніна Григорівна (зліва направо) продають рибу із сумок. Кілограм в’ялених лящів, густери, синцю коштує 12–14 гривень. Копчена риба — від 15 гривень. У Полтаві така ж риба дор
Жительки селища Градизьк Глобинського району Віра Марківна, Ольга Павлівна й Антоніна Григорівна (зліва направо) продають рибу із сумок. Кілограм в’ялених лящів, густери, синцю коштує 12–14 гривень. Копчена риба — від 15 гривень. У Полтаві така ж риба дор

Три тижні тому санепідемстанція заборонила продаж риби на найбільшому на Полтавщині стихійному ринку в Градизьку Глобинського району. Без заробітку залишилися близько 300 продавців.

У неділю торгівці прийшли до своїх порожніх прилавків — селищем пішла чутка, що їх мають зносити. Зранку чотирьох міліціонерів, що чергували біля рядів, обступили із сотню базарників, переважно жінок. Серед гамору начальник Глобинського райвідділу міліції Сергій Смірнов пояснює, що продаж свіжої риби заборонений у зв"язку з проведенням операції проти браконьєрів "Нерест". Рибалки незаконно виловлюють рибу на сусідньому Кременчуцькому водосховищі.

— Рибу тепер продають із-під поли, — шепоче кореспондентові "ГПУ" жінка років 30. — Дєло не в рибі, а в грошах високопоставлєних.

Підходить селищний голова Василь Компанієць, 36 років. Запитує в правоохоронців про знос ринку.

— Ніхто не собирається це робить. Ніяких екскаваторів не підганяє, — навперебій пояснюють міліціонери.

Рибні прилавки на 250 торгових місць "притулили" до комунального Градизького ринку навпроти автостанції. З минулої осені селищна рада безрезультатно займається узаконенням цих рядів.

— Нам хтось перешкоджає, бо зазвичай документація виготовляється за три місяці, — каже до людей селищний голова. — Районні служби вже підписали акти вибору земельної ділянки, а потім відкликали всі висновки. Через це все затягується. Крім того, є припис від обласної СЕС про заборону торгувати рибою, бо вона виготовляється в домашніх умовах.

Торговки розповідають, що в селищі ніде працювати. Тому вони купують рибу в рибалок, удома її коптять чи в"ялять і перепродують.

— Я двадцять років працювала на швейному підприємстві в Градизьку, — розповідає 46-річна Тетяна, що сидить за прилавком. — Після перестройки предпріятіє анулірували. У мене троє дітей. Коли було 25 років, помер чоловік. Зі мною живе мама. Брат тоже з ринка живе.

За день торговки заробляють 30 грн "чистими". За місце на базарі платять 2,5 грн на день. Витрачаються на сіль, тирсу для коптіння, пакети.

Пока вони там не помиряться, ми з голоду здохнем

— У первий день нальоту, 17 квітня, міліціонери, як варвари, набігли. У мене відібрали риби на 2 тисячі гривень. Прямо на базарі в 75-річної жінки інфаркт случився, — каже продавщиця, сидячи на прилавку й обхопивши руками підпору даху. — Вона винести рибу не змогла, сховала в куток. Шарпали ту жінку, витягли рибу. Зараз дома лежить.

Жінки розповідають, що навчилися ховати рибу прямо на ринку. У них є "нічний продавець", який збуває товар, коли міліції нема.

Біля входу на ринок стоять шість жінок із картатими сумками. До закриття базару вони торгували рибою на його території.

— Пока вони там не помиряться, ми з голоду здохнем, — каже 50-річна Галина Григорівна. — Я до ринку працювала бухгалтером у трьох організаціях, і всі три закрились. Якщо базару не буде, Градизьк вимре. Сам Луценко в нас рибу купував (каже про колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. — "ГПУ").

Жінка відкриває сумку, показує в"ялену рибу.

— А в мене ще лещик є, — додає 54-річна Антоніна Григорівна й витягує в"ялену рибину з-під кофти.

У приміщення автостанції заходить житель Градизька Олександр Халаш. Каже, рибу на базарі не купує.

— Беру рибу в рибзаводі. Хай вона буде некрасіва на вид, но знаю, шо вона там весь технологічний процес пройшла. А на базарі є ділки, що на три дні в розсол укинули, потім покрасили піщевой краской. Я нікому не раджу куплять тут рибу. Якщо вам треба риби, ось вагончик рибгоспу "Прибій", а ось — рибзаводу, — показує на два кіоски на автостанції.

Рибний ринок закрили вперше. Під час торішнього нересту забороняли продавати лише живу й охолоджену рибу. Торгували копченою та в"яленою.

Нині міліція каже, що дозволять торгувати рибою, лише коли будуть в порядку всі документи.

Проти 14 браконьєрів порушили кримінальні справи

Операція "Нерест" на Полтавщині триватиме до 1 червня. У цей період заборонено виловлювати рибу. Живу й охолоджену рибу не дозволяється продавати й перевозити.
— У браконьєрів вилучили 12 човнів, 405 сіток і дві електровудки, — каже начальник центру зв"язків із громадськістю Управління міліції в Полтавській області Юрій Сулаєв, 38 років. — Вилучили понад дві з половиною тисячі кілограмів риби на 22 тисячі 418 гривень. За три тижні проти 14 браконьєрів порушили кримінальні справи. За незаконний вилов риби склали 201 адмінпротокол.
Браконьєрів штрафують на суму від 51 до 300 грн — залежно від кількості виловленої риби.

Зараз ви читаєте новину «Розігнали найбільший рибний ринок області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути