Ексклюзиви
четвер, 03 квітня 2008 20:46

Працівники спирткомбінату перекрили трасу

Автор: фото: Сергій НІКОНОВ
  Перед початком перекриття руху траси Київ–Суми в селі Млини Лохвицького району минулого понеділка. Працівники спирткомбінату в Червонозаводському приготували два плакати з написами ”Недовіра директору Бондаренко М.О.” та ”Віддайте зарплату!”
Перед початком перекриття руху траси Київ–Суми в селі Млини Лохвицького району минулого понеділка. Працівники спирткомбінату в Червонозаводському приготували два плакати з написами ”Недовіра директору Бондаренко М.О.” та ”Віддайте зарплату!”

31 березня працівники державного Лохвицького спирткомбінату міста Червонозаводське на три години перекрили трасу Київ–Суми, що пролягає через село Млини Лохвицького району. Вимагали повернути 840 тис. грн зарплати (за іншою версією — 1,2 млн грн. — "ГПУ") за сім місяців роботи.

— У 2006 році комбінат не переуклав угоди на продаж спирту, — розповідає голова Лохвицької райдержадміністрації Віктор Щуров, 49 років. — Поставили більшу ціну на продукцію, і замовники відмовилися купувати спирт. 14 січня 2007-го виробництво зупинилося. Склади стояли затарені.

За словами Щурова, через борги підприємству відключили газ та електрику. Його працівники ходили на роботу, однак нічого не виробляли.

— Людей треба звільняти та ставити на біржу, щоб держава платила їм допомогу, — додає голова райдержадміністрації.

Півтора місяця тому на зборах 450 робітників вирішили страйкувати. Плакати з попередженням про перекриття траси вивісили за 10 днів. Роздавали листівки з вимогою змінити керівника Миколу Бондаренка, який нині на лікарняному.

Минулого понеділка о 14.00 cто працівників комбінату перекрили трасу. Жінки одна за одною безперервно ходили пішохідним переходом — згідно із законом, їх не можна притягнути до відповідальності. Чоловіки стояли на узбіччі з плакатами. Даїшники скеровували автомобілі в об"їзд вулицями села.

— Через наявність бічних вулиць повного перекриття траси не було, — пояснює заступник начальника обласної міліції Віталій Хан. — Збитків водіям не завдали.

О 17.00 страйкарі провели збори на узбіччі дороги. Вирішили подати позови щодо виплати зарплати до суду. Потому рух транспорту розблокували. Погрожували, що наступне блокування буде масштабнішим.

— Мусимо 300 робітників тимчасово поставити на облік центру зайнятості, — зазначає виконувач обов"язків керівника спирткомбінату Микола Гаркавий. — Люди проти. У жовтні концерн "Укрспирт" переведе завод на виробництво біопалива.

Управління по боротьбі з організованою злочинністю закінчило розслідування щодо розкрадання на комбінаті спирту. Матеріали передали до суду.

Лохвицький спирткомбінат був одним із найпотужніших підприємств у Радянському Союзі. Випускав спирт, дріжджі, лікарські препарати.

У Червонозаводському 9 тис. жителів. Кожен 20-ий працює на спирткомбінаті.

Зараз ви читаєте новину «Працівники спирткомбінату перекрили трасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути