Цьогоріч на Полтавщині зібрали 2,7 млн т пшениці, жита, ячменю та кукурудзи — найбільше, ніж у будь-якій іншій області України. На другому місці Харківщина — 2,3 млн т. Начальник Полтавського обласного управління агропромрозвитку 46-річний Олександр Сень розповідає, що 2007-го через малу кількість дощів озиму пшеницю почали сіяти із запізненням — наприкінці вересня — на початку жовтня.
— Засіяли 385 тисяч гектарів, як і планували. Це навіть більше, ніж торік, — каже Олександр Сень. — Зараз озимина в нормальному стані. Та й нинішня температура для неї підходить. Якщо не вдарять морози без снігу, то за тиждень–два має вся розкущитися.
Які культури ще на полях?
— Треба дозбирати 70 тисяч гектарів кукурудзи, вісім тисяч гектарів сої, 14 тисяч гектарів цукрового буряка. До зими маємо впоратися.
Техніки не бракує?
— Цього року придбали 1461 одиницю техніки — трактори, комбайни, культиватори. Віддали 278 мільйонів гривень. 148 із них аграрії купили за державною програмою 30-відсоткової компенсації їхньої вартості.
Що це за програма?
— Вона стосується лише техніки вітчизняного виробництва. Держава повертає сільгоспвиробникам 30 процентів вкладених у неї коштів. Нині схожу програму розробляють і для імпортної техніки. 80 відсотків такої незабаром закуплять.
Чи виникають проблеми з реалізацією цукрового буряка?
— Його зібрали з надлишком — мільйон двісті тисяч тонн. Один мільйон вже переробили. Та це краще, ніж нестача.
Виробники задоволені ціною на буряк?
— За тонну переробники дають 180–200 гривень. Це нормальна ціна. Гадаю, вона не зміниться.
Чи достатньо в цьому році соняшнику?
— Урожайність соняшнику в нас найвища з усієї України — 22 центнери з гектара. Зібрали 370 тисяч тонн. Це майже на 100 тисяч тонн більше, ніж торік.
Які райони мають найкращі врожаї?
— Уже кілька років поспіль у нас лідирує Шишацький район. Там з гектара землі зібрали 83 центнери кукурудзи, 380 — буряка, 330 центнерів соняшнику. Останнім часом дуже "піднялися" господарства Миргородського району. Цьогоріч вони зібрали понад 200 тисяч тонн зернових.
Коментарі