Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2008 15:40

Після збору овочів на городі сіють жито

39-річний Сергій Пономаренко із Полтави тиждень тому зібрав урожай картоплі. На її місці дві сотки засіяв житом. Воно підготує ґрунт до наступної посадки.

— Можна також сіяти гірчицю, люцерну, конюшину, люпин, ріпак, редьку, кормові боби, горох. У них потужна коренева система, яка добре розпушує землю. А жито й гірчиця ще її й дезінфікують — виділяють речовини, які, приміром, відганяють картопляну нематоду, — пояснює чоловік. — Біля них ніколи не зійде пирій. До того ж земля не буде голою. Верхній шар на глибині до 30 сантиметрів — це дім для різних жучків та черв"ячків, які формують ґрунт. Під високою температурою сонця вони гинуть. А посаджені культури прикриватимуть їх від тепла і до 60 процентів більше утримуватимуть вологи.

Жито сіють на смужках завширшки 30 см. Між рядками також залишають по 30 см. Верхню частину жита до 4 см завглибшки можна підрізати плоскорізом.

— Якщо на цьому місці садитимете ранні культури — капусту, редиску, то треба підрізати зимою. Перед тим за два тижні жито скошують, — продовжує Пономаренко. — Коли сіятимете кавуни чи кабачки, підрізайте ранньою весною. Коренева система перегниває, й ми отримуємо всі поживні речовини, необхідні для росту й розвитку рослини. А комахи перероблять його на чистий гумус. Так навесні не треба буде й гній уносити. Ми самі на грядці вирощуємо екологічно чисті добрива. А всі мінеральні — у формі солі. Вони забруднюють ґрунтові води.

Жито Пономаренко радить раз на два тижні поливати добривами зі штамів бактерій під корінь рослин чи розприскувати.

— У препаратах "Сияние" чи "Байкал" міститься до 80 різних молочнокислих та дріжджових бактерій. Вони стимулюють ріст рослин і відновлюють структуру ґрунту, яка руйнується постійним перекопуванням землі. Ми самі вбиваємо безхребетні мікроорганізми. А з такими добривами повертаємо їх у землю, — каже Сергій. — Концентрат розводимо у воді — так вони прокидаються для роботи. На трилітрову банку розчину додаємо три столові ложки цукру, меду чи патоки. Ними вони живляться.

Зараз ви читаєте новину «Після збору овочів на городі сіють жито». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути