Ексклюзиви
четвер, 03 квітня 2008 20:50

Перенесуть п"ять пам"ятників Леніну

У Семенівському районі збираються прибрати п"ять пам"ятників Леніну біля Семенівської, Погребняківської, Криворудської і Вербківської шкіл, а також поряд з адмінбудівлею в Семенівці. 21 березня голова Семенівської райадміністрації Григорій Пипич видав про це розпорядження за N154.

— Перенесення пам"ятника планується на виконання указу президента про заходи у зв"язку з 75-ми роковинами Голодомору в Україні, — коментує Григорій Миколайович. — Він зобов"язує вжити заходів для демонтажу або перенесення пам"ятників особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932–1933 років в Україні та політичних репресій.

Інтернет-сторінка управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації повідомляє, що на території області не виявлено пам"ятників безпосереднім організаторам Голодомору 1932–1933 років: Сталіну, Кагановичу, Постишеву, Ягоді та іншим.

— Ленін — головний ідеолог комунізму, — пояснює Пипич. — Він вважав середній клас і все українське селянство класовим ворогом, якого потрібно знищити. Ми пропонували перенести пам"ятник. Але якщо люди не йтимуть назустріч, просто демонтуємо й покладемо його біля краєзнавчого музею. Я навіть готовий свої кошти заплатити, щоб перенести його.

На місці пам"ятника в райцентрі планують висадити троянди.

Голова Семенівської райради Валерій Книш вважає таке вирішення питання незаконним.

— Потрібно спочатку провести громадські слухання, — каже Валерій Євгенович. — У нас у районі понад 11 тисяч пенсіонерів. Були мітинги протесту. Люди не хочуть, щоб пам"ятник демонтували.

Архітектурна комісія має визначити, куди перенести пам"ятник, скільки грошей на це потрібно та яку використати техніку. Тоді питання виноситься на розгляд сесії.

— Питання в процедурі, — веде далі Книш. — Хочуть зробити без врахування думки людей. Ми подамо в суд на голову райадміністрації за незаконне розпорядження.

Категорично проти демонтажу — в Полтавському обкомі Компартії. Другий секретар обкому Василь Сільчук сказав, що знімати пам"ятники мають ті, хто їх ставив. Компартія буде робити все, щоб завадити нинішній владі руйнувати пам"ятні знаки їхньому вождю. Уже звернулися до обласного прокурора й міліції з проханням перевірити правочинність розпорядження.

Зараз ви читаєте новину «Перенесуть п"ять пам"ятників Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути