вівторок, 29 квітня 2008 16:18

Перекинулася цистерна аміаку у Гребінці

Автор: фото: Світлана НАТАЛЕНКО
  Працівники аварійної бригади ліквідовують витік аміачної води з цистерн, що перекинулися на залізниці в Гребінці. Витік зупинили протягом трьох годин. Цистерни поставили на колії за дев’ять годин
Працівники аварійної бригади ліквідовують витік аміачної води з цистерн, що перекинулися на залізниці в Гребінці. Витік зупинили протягом трьох годин. Цистерни поставили на колії за дев’ять годин

25 квітня о першій годині на залізничній станції Гребінка формували товарний потяг. Під час маневрів одна цистерна зійшла з рейок та перекинулася. Інша — тріснула і нахилилася.

— На землю вилилося приблизно два кубометри аміачної води, — розповідає 46-річний Олег Жовнір із Гребінківської райдержадміністрації. — Аварію ліквідовували 60 чоловік — працівники МНС, військові, санітарна служба, міліціонери, медики.

О 14.00 аварійна бригада зупинила витік аміачної води з однієї цистерни. О шістнадцятій закрили дірку в другій дерев"яними та свинцевими заглушками. До десятої вечора обидві цистерни поставили назад на колію. Їх відправили на запасну тупикову станцію у селі Лутайка Гребінківського району. Рух потягів не зупиняли.

Начальник залізничної станції Гребінка 53-річний Володимир Стариковський каже, пошкодилися цистерни з вини тих, хто відправляв вантаж (потяг ішов із Черкас на Чернігівщину. — "ГПУ"). Обидві були не до кінця заповнені аміачною водою. Припускає, через це одна з них розхиталася та перекинулася, потягла за собою іншу. Суму збитків від аварії Стариковський не називає.

Біля цистерн смерділо аміаком. Рятувальники працювали в протигазах. За 50 м — будинки гребінківчан по вул. Шмідта. Людей не евакуйовували. Фахівці кажуть, у цьому не було потреби. Витік розчин, а не чистий аміак. Речовина не отруйна.

— Так смерділо, що в голові морочиться, — розповідає 69-річна Олена Лавренюк. — Хай би нас відселили куди-небудь.

Неподалік живе 54-річний Микола Рекун. Чоловік говорить, це не перші цистерни, які в Гребінці зійшли з колії.

За 50 м від місця пригоди пасуться качки та гуси. 10-річний Сашко Калинич возить у візку сестру Тетяну.

— Це 25-відсотковий аміачний розчин, мінеральне добриво, — пояснює головний лікар Гребінківської лінійної санстанції Микола Кириченко, 66 років. — Під час замірів за 100 метрів від цистерн, у ґрунті аміаку вже не виявили. Ніякої шкоди навколишньому середовищу аварія не завдасть. На якість води в колодязях не вплине.

Зараз ви читаєте новину «Перекинулася цистерна аміаку у Гребінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути