Ексклюзиви
середа, 23 липня 2008 18:32

Павло Дрозд знайшов могилу померлих у Голодомор

Два тижні тому на кладовищі села Велика Рублівка Котелевського району на могилі односельців, які померли від голоду, встановили меморіальну гранітну плиту. На ній викарбували прізвища 106 осіб. Гроші на пам"ятний знак зібрали селяни із сільрадою.

— Якби не мій батько Павло Ілліч Дрозд, царство йому небесне, то односельчани так би й не дізналися, де вона знаходиться, — розповідає 55-річна Лідія Дрозд. — У 1990-х він помітив, що пагорб біля могил його тата й мами провалився. Почав розпитувати в старожилів, що там може бути. З"ясував, що це велике поховання в роки Голодомору.

На могилі Павло Ілліч поставив невеликий пам"ятник. Зробив табличку. Після його смерті місце поховання доглядала донька Лідія. Вона ініціювала встановлення гранітної плити на цьому місці. Жінка розповідає, поміж померлих від голоду її дядьки по батьковій лінії.

Могилу не розкопували.

Одна з очевидців Голодомору 92-річна Лідія Таран згадує, що яма була приблизно 3 м завглибшки й 2 — завширшки. Її тримали відкритою. До неї скидали небіжчиків із Великої Рублівки, хуторів М"ялівка, Трюханівка, Чернещівка, Дубини.

Нині могилу жертв голодомору доглядають селом. Кладуть на неї квіти, ставлять свячену воду. У поминальну суботу приносять крашанки, цукерки, паски.

Зараз ви читаєте новину «Павло Дрозд знайшов могилу померлих у Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути