Ексклюзиви
середа, 18 червня 2008 15:51

Ольга Лисак поставила пам"ятник особистому ворогові Гітлера

Автор: фото: Сергій НІКОНОВ
  Лохвичанин Тарас Гноїлек показує на дефекти скульптури та порожню пляшку, вставлену жартівниками на кормі вітрильника
Лохвичанин Тарас Гноїлек показує на дефекти скульптури та порожню пляшку, вставлену жартівниками на кормі вітрильника

У Лохвиці потріскався пам"ятник уродженцю міста герою Великої Вітчизняної командиру підводного човна Олександрові Марінеско. Днями монумент за свої гроші ремонтуватиме 56-річна Ольга Лисак, власниця кафе "Чайка" в центрі міста. Пам"ятник вона замовила й поставила торік.

Скульптура — це корабель, що розміщений на двометровому постаменті. Збоку внизу — пам"ятна табличка. Олександр Марінеско народився в Лохвиці, за кілька тижнів його батьки переїхали до Одеси. Тож у багатьох біографіях Марінеско значиться, що він народився в Одесі. Його справжнє прізвище — Марінеску — батько був румун. Його називають особистим ворогом Адольфа Гітлера, бо він підводним човном потопив німецький корабель "Вільгельм Гуслов" із 3 тис. найкращих німецьких солдатів.

— Минулого року Ольга Лисак звернулася з проханням виліпити великий чайник, який можна було б поставити перед входом у кафе, — каже місцевий скульптор Віктор Хоменко. — Я порадив, якщо кафе "Чайка" —  значить, потрібне щось морське. Жінка попросила зробити вітрильника. Матеріал замовниця надала сама. Про сумнівну якість сучасного цементу я попереджував, радив обрати "зимовий" церезит.

Лисак каже, на відпочинку в Одесі була в одному з місцевих музеїв. Екскурсовод сказала, що Марінеско був уродженцем Одеси. Жінку це дуже обурило.

— Вирішила поставити пам"ятник герою, щоб лохвичани його пам"ятали, — пояснює Ольга Лисак.

Скульптор Хоменко зауважує, те, що корабель стане пам"ятником Марінеско, він не знав. Каже, ліпив прикрасу для кафе.

— Хазяйка "Чайки" встановила пам"ятник сама, добровільно, за свої кошти, — говорить мер Лохвиці Надія Солонець, 59 років. — З міськрадою проект погоджувала, обіцяла сама ремонтувати, обслуговувати. Питання, чи на такому кораблі плавав Марінеско, не стояло — скульптурне зображення підводного човна не виглядає так ефектно. Єдине, що попросила, це встановити ліхтар, щоб на нього світив. На жаль, через специфіку матеріалу скульптура часто ламається.

Вперше вітрильник постраждав від хуліганів за два дні після встановлення. Табличку виготовили пізніше, завдяки їй пам"ятник перестали руйнувати.

Скульптуру виготовлено з бетону на основі цементу, на металевій арматурі. Білою водоемульсійною фарбою її покрила Ольга Лисак.

— Хоч би скульптор дав рік гарантії, — говорить Ольга. — Адже за сам кораблик узяв п"ять тисяч гривень. Я радила йому звернутися до людей, які знаються на скульптурі, щоб допомогли підібрати матеріал. Проте зробив вітрильника із гіпсу. Я охоче дам гроші на матеріали, щоб тільки відновив. Днями збираємося самі із знайомою заліплювати на кораблі дірки.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Лисак поставила пам"ятник особистому ворогові Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути