Ексклюзиви
четвер, 25 вересня 2008 17:19

Олексій та Галина Ксьонзи після весілля поїхали до Якутії

Автор: фото з архіву Олексія Ксьонза
  Олексій та Галина Ксьонзи з міста Миргород фотографуються на пам’ять у місцевому фотоательє на другий день після офіційної реєстрації шлюбу
Олексій та Галина Ксьонзи з міста Миргород фотографуються на пам’ять у місцевому фотоательє на другий день після офіційної реєстрації шлюбу

На цьому фото 1953 року — подружжя Олексія та Галини Ксьонзів із міста Миргород. Світлину зробили на згадку в місцевому фотоательє. Напередодні вони зареєстрували шлюб. Жодних весільних обрядів не було, посиділи в колі сім"ї.

До одруження зустрічалися два тижні. 30-річний Олексій саме приїхав до Миргорода у відпустку.

Галина була родом із села Оріхівка на Лубенщині. У Миргороді жила на квартирі, працювала на бурякопункті лаборантом.

Олексій відбував трудове покарання в Якутії на Півночі. Тож туди вдвох і поїхали після одруження.

До Якутії Олексій працював у Миргороді різноробочим на бурякопункті. Його матір померла в 30 років від раку,  батько привів мачуху із сином. Олексій мав двох менших рідних сестер. У сім"ї було голодно, тож він на роботі вкрав кілька буряків. У квітні 1947-го отримав три роки висилки в Якутію. Його до того вже вважали неблагонадійним. Бо 1942-го німці вивезли на каторжні роботи до Німеччини. Після війни повернувся до Миргорода. Були постійні виклики в міліцію — допитували, чому не був у армії, чому не пішов у партизани тощо.

Украв пару буряків. Отримав три роки висилки

В Якутії Олексій працював на лісозаготівлі, сторожем магазинів, у геологорозвідувальній організації. Влітку вихідними заробляв гроші на добуванні золота. За грам платили 20 карбованців. Призначили пробним майстром із визначення кількості золота в руді. Робота була засекреченою.

Олексій та Галина Ксьонзи в Якутії прожили чотири роки. Народилася донька Віра. Після повернення до Миргорода з"явився на світ син Юрій.

Олексій Ксьонз працював різноробочим, а потім експедитором на курорті. Із 1973-го до виходу на пенсію — у сільському будівельному комбінаті. Галина працювала на бурякопункті лаборантом, пізніше в будорганізації касиром. Померла 1975-го через пухлину головного мозку.

Пізніше Олексій жив у цивільному шлюбі з Надією Таранець, потім із Клавдією Водолівовою. Із другою розійшовся торік.

Нині чоловікові 86. Має трьох онуків, правнука та правнучку.

Зараз ви читаєте новину «Олексій та Галина Ксьонзи після весілля поїхали до Якутії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути