четвер, 27 листопада 2008 14:33

Нові ковзани перед катанням треба нагострити

Нові ковзани перед катанням треба нагострити

23-річний студент Полтавського університету споживчої кооперації України Роман Дорошенко із міста Гадяча у магазині "Динамо" в Полтаві вибирає собі ковзани.

— Торік уперше став на лід. Друзі навчили кататися. Падав на катках разів двадцять, — розповідає Роман. — Цього року хочу з друзями попробувати пограти в хокей на льоду. У нас в місті є кілька ставків. Там усі катаються на коньках.

У магазині в асортименті три види ковзанів — для фігурного катання, фітнесу на льоду та хокею.

— Для хокею треба найміцніші черевики — зі шкіри та її замінників. Леза — із нержавіючої сталі. У пластиковому ботинку в хокей не грають, бо можна побити його клюшкою, — пояснює старший менеджер магазину "Динамо" Людмила Кибальник, 55 років. — Для катання та фітнесу підійде й пластик. Леза з вуглеводневої сталі менш довговічні.

Найкращі черевики з натуральної шкіри.

— Штучна шкіра при низьких температурах міняє свої властивості — на льоду такі черевики твердіють, — каже продавець ковзанів на Центральному ринку в Полтаві Олена Мокрич, 36 років. — Пластикові ковзани не можуть лягти точно по нозі, а якщо нога незафіксована, катання може завершитися травмами гомілкостопного суглоба. Черевик повинен бути приблизно на піврозміру більшим від того, який ви носите. У період розношування краще одягати товсті багатошарові шкарпетки або спеціальні, що захищають ноги від мозолів.

У пластиковому ботинку в хокей не грають

Більшість ковзанів китайського виробництва. Є в продажу чеські, російські та швейцарські.

— Після кожного виходу на лід леза треба насухо витирати ганчіркою. Інакше вони швидко покриються ржавчиною, — говорить Кибальник. — На батарею ботинки ставити не можна. Краще в них засунути газети, щоб увібрати вологу, чи посушити електричною сушаркою.

Дерев"яну підошву фігурних ковзанів один раз у три місяці варто змазувати спеціальним розчином, що оберігає підошву від вологи — так вона буде захищена від деформації та руйнування. Лакувати підошву фахівці не рекомендують, бо вона може потріскатися.

Перед виходом на лід леза необхідно нагострити.

— Одні продаються з наміченим жолобком — спеціальною виямкою вздовж леза. Їх треба кілька разів прокатати й лише потім гострити. А ті, що без жолобка, необхідно одразу здати в одну із майстерень, які працюють при катках, — каже менеджер магазину "Динамо" Марина Кузьмінська.

Гарантія на всі ковзани 30 днів. Вони коштують 200–2000 грн. Найдешевші дитячі — з пластика та вуглеводневої сталі. У них черевик може розсуватися на 3–4 розміри. Найдорожчі — зі шкіри та нержавіючої сталі. На замовлення можуть привезти чеські ковзани зі змінними лезами. Вони коштують $1 тис.

Зараз ви читаєте новину «Нові ковзани перед катанням треба нагострити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути