понеділок, 26 травня 2008 19:20

Найбільше хабарів вимагають при оформленні інвалідності

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Начальник обласного управління боротьби з організованою злочинністю Сергій Шутяк: ”Хабарі беруть скрізь, де мала зарплата”
Начальник обласного управління боротьби з організованою злочинністю Сергій Шутяк: ”Хабарі беруть скрізь, де мала зарплата”

Цьогоріч в області затримали 16 чиновників, які брали хабарі. Державних службовців відсторонили від виконання службових обов"язків до рішення суду.

Вони вимагали суми від 10 тис. грн. У більшості випадків це робили працівники медичних санітарних експертних комісій під час обстеження інвалідів.

У яких сферах хабарництво найбільш поширене?

— Хабарі часто беруть там, де засідають медичні комісії. Також при оформленні будівель, дозволів, у сфері земельних відносин і в паливно-енергетичному комплексі. Де є посадовці, там є хабарі. Їх беруть скрізь, де мала зарплата, — розповідає начальник обласного управління боротьби з організованою злочинністю Сергій Шутяк, 47 років. — Так склалося наше суспільство. Зараз питання корупції й хабарництва виходить на перший план. Цю проблему порушує президент і керівництво МВС.

Які розміри хабарів?

— Великого розміру — це такі, що перевищують 3,4 тисячі гривень. Особливо великого — 8,5 тисяч гривень і більше.

Розкажіть про покарання того, хто дає хабар?

— За кримінальним кодексом передбачено три його види за тяжкістю злочину. По першій частині — хабарі взагалі, з використанням наданої влади чи службового становища. Карається штрафом від 12 750 до 25,5 тисяч гривень або позбавленням волі від двох до п"яти років. Якщо хабар у великому розмірі або його бере особа з відповідальним становищем — ув"язнення від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади на три роки з конфіскацією майна. За одержання хабара в особливо великому розмірі чи особою, яка займає відповідальну посаду — позбавлення волі від 8 до 12 років.

Чи карають тих, хто дає хабарі?

— Часто людей ставлять у таке становище, що вони повинні дати хабар. У них вимагають. Тому люди йдуть і дають. Їх звільняють від покарання. Також звільняють тих, хто добровільно поскаржився про вимагання хабара.

А взагалі за дачу хабара карають штрафом від 3,4 до 8,5 тисячі гривень або обмеженням волі на строк від 2 до

5 років. За повторну дачу хабара позбавляють волі від 3 до 8 років із конфіскацією майна.

Чи карають нині людей, які обмінюють валюту на вулиці?

— Це адмінвідповідальність. Зараз немає проблеми обміняти гроші. Ніхто вас не заставляє йти до мінял. Це те ж, що і торгівля у невстановлених місцях. Сьогодні ми повинні займатися серйозними проблемами.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше хабарів вимагають при оформленні інвалідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути