четвер, 20 листопада 2008 18:25

На зйомки фільму відбирали пишнотілих жінок

На зйомки фільму відбирали пишнотілих жінок

На фото 1959 року — актори та місцеві жителі — учасники масовки під час зйомок у Гадячі фільму за повістю Миколи Гоголя "Як посварилися Іван Іванович з Іваном Никифоровичем". Стрічку знімала група Одеської кіностудії.

У Гадяцькому районі довго шукали для зйомок дерев"яну церкву часів Гоголя. Її знайшли в селі Сари. Велику калюжу посеред села навмисно наливали водою. Хати в селі вже були вкриті черепицею або залізом. Їх зверху покривали соломою, ставні розфарбовували.

— Моя мати Олександра Жигульова йшла на роботу повз готель. На ґанку стояли кілька чоловіків респектабельного виду. Між ними була працівник Будинку культури Катерина Лукаш. Вона показала на маму. Того ж дня до неї на роботу в артіль "Червоний кооператор" прийшли із кіностудії та пояснили, що підбирають пишнотілих жінок на роль панночок. Директор відпустив на зйомки, — розповідає жителька Гадяча Людмила Король, 55 років. — У масовках брали участь багато місцевих. Лідію Вовк зупинили в овочевому магазині, Пашу Білан і Марію Мартишевську — біля хлібного магазину.

Літні сцени знімали холодної осені. Жінки були в легких платтях.

— Мама носила за собою піджака, весь час між зйомками грілася, — продовжує Людмила Олексіївна. — Одна з актрис за сценарієм була одягнута в дрантя. Вона носила із собою чекушку, всім пропонувала.

Ночували артисти в сільських хатах. Спали покотом на соломі.

Народу на прем"єрі було ужас, як багато

— Одного разу я на зйомки також попросилася поїхати. Мені тоді було шість років, — каже Король. — Надіялася, що мене панночкою нарядять, як і маму, в голубе плаття. А мені дали дрантя, старі ботинки, розпатлали. Я була худа і бліда. Поставили в ряд нищих просити милостиню. Я й розплакалася. Потім заспокоїлася. Усю репетицію видержала. Поруч зйомки йшли, нас ще того дня не знімали. Приїхали із батьками додому в захваті. Потім я захворіла і моя кар"єра акторки закінчилася. А мама їздила ще кілька днів.

За один день зйомок платили 25 рублів. За репетиції грошей не давали.

— Прем"єрний показ був у кінотеатрі в Гадячі. Багато кадрів до фільму не ввійшло. Народу на прем"єрі було ужас, як багато, — згадує Людмила Король. — Ми сім"єю сиділи спереду. Потім другий раз я бачила кіно, коли вже в школі вчилася. "Он твоя мама!" — кричали однокласники.

Зараз ви читаєте новину «На зйомки фільму відбирали пишнотілих жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути