четвер, 23 жовтня 2008 20:05

На відремонтованих ринках дорога оренда

На відремонтованих ринках дорога оренда

У вересні цього року критий продуктовий павільйон Центрального ринку Полтави мали закрити через антисанітарію. Керівництво ринку оскаржило постанову про закриття в суді. Її дію призупинили до 7 листопада. Ремонт базару не розпочали.

На приватних ринках області, де провели ремонти, власники підняли орендну плату. Продавці через це утворюють стихійні ринки.

— Щодня платимо за місце офіційно 30 гривень. З поборами керівництву ринку виходить до 200, — каже продавець м"яса на Центральному ринку Полтави, не називається, бо боїться, що виженуть із павільйону. — Хіба не можна за такі гроші кришу відремонтувати, гарячу воду провести й опалення зробити.

На ринку торгують підприємці з усієї області. У санстанції кажуть, прилавки, з яких продають м"ясо та молоко, не піддаються санітарній обробці. Вентиляція не працює. У спеку в критому павільйоні смердить. Додаткові холодильники не можуть поставити, бо електропроводка не витримує напруги. Яйця продають з відкритих лотків поряд із павільйоном.

— Керівництво ринку ігнорує зауваження. Не підписує акти перевірок. Зараз готуємо матеріали до прокуратури, бо це стосується здоров"я людей, — говорить заступник головного лікаря Полтавської обласної санепідемстанції Микола Асаул.

На 64 ринках області за 9 місяців цього року санстанція виявила 3864 випадки антисанітарії.

— У Машівці ринку нормального немає, — розповідає Микола Асаул. — Зробили торговельний майданчик без проекту, без навісів. Води немає, холодильники нікуди підключити. Базар у Козельщині в антисанітарному стані. Територія не огороджена. Торгують під відкритим небом.

Як дощ іде, люди ходять по коліна в багнюці. Рибу продають із машин або із землі. На ринку в Хоролі немає туалету. Продавці в білих халатах бігають на автостанцію. Не в усіх павільйонах є проточна вода.

У Пирятині, Семенівці, Кременчуці ринки викупили підприємці. Будують криті павільйони.

Торік восени в Семенівці ринок викупила підприємець із Полтави Інна Баберя. Водночас із ремонтом плату за оренду контейнера підвищили із 75 до 300 грн.

— За три метри оренди братимуть до 2 тисяч гривень. Мені не хватить і шести метрів, щоб товар розкласти, — бідкається підприємець із Хорола 45-річна Ольга Іванівна.

Семенівський ринок працює щодня, окрім понеділка. Найбільше торговців у суботу. Частина людей стають торгувати біля ринку. Після впорядкування приватного, стихійний — розженуть.

У Кременчуці багато продавців торгують під стінами критого продуктового ринку.

— Містове дороге — 100 гривень за день. А виторгу може і не бути, — розказує Павло Горпинко, 46 років. — Націнку робим більшу, щоб за місце відторгувать.

Як дощ іде, люди ходять по коліна в багнюці

На продовольчому ринку в Пирятині замінюють старі дерев"яні прилавки, збудували криті павільйони. Жителям сіл, які тут торгують, перебудова не подобається.

— Раніше за прилавком можна було посидіти, тепер лавочок немає, стоїш аж ноги пухнуть, — жаліється 62-річний Григорій Пороло із села Харківці Пирятинського району. — Скрізь сквозняк, світла немає.

Директор ринку Лариса Вареник запевняє, що в одному павільйоні освітлення вже є, а з часом підведуть і до другого. Протягів не буде.

Поряд із головним у райцентрі діє стихійний ринок. Керівництво хоче його прибрати.

Кобеляцький ринок до 2010 року орендує підприємець із Комсомольська Наталія Сорока. 18 років на ринку не проводився капітальний ремонт.

— Навряд чи хтось буде вкладати в ринок кошти, адже з 2010-го його можуть продати, — говорить директор ринку Владислав Прокопенко, 38 років.

У неділю на ринку працює майже півтисячі підприємців із Кобеляк та сусідніх районів.

— П"ять років добивався, щоб участок біля мене заасфальтували, — говорить підприємець Олександр. — Критий ринок валиться, там холодно. За три кіоски плачу 350 гривень у місяць.

Котелевський селищний ринок належить районному споживчому товариству.

За два останні роки витратили на розбудову ринку 150 тис. грн. Провели гарячу воду, відремонтували склад. Розділили торгові місця.

— Підприємці не хотіли переходити на нові місця, — розказує директор ринку 47-річна Людмила Демочко. — Бастували. Довелося тягти жеребки. Всіх змусили поставити холодильні вітрини. Торговельників поза ринком немає. На вулиці стояли баби з городиною. Їх із трудом загнали до новозбудованого накриття. Зараз задоволені, бо є де від дощу сховатися.



Чи влаштовують вас умови торгівлі в критому павільйоні Центрального ринку Полтави?


Галина Дудник, 65 років, с. Жуки Полтавського району, продає молоко:

— Добре, що під кришею і не холодно. А де нам, селянам, торгувати? Хочуть начебто закривати ринок. А куди тоді діватися? Хай ремонтували би його частями. Ми згодні скинутися по сотні на ремонт. Хіба не можна кришу перекрити? Як дощ іде, так прилавки водою залиті.

Ніна Хомич, 68 років, пенсіонерка з Полтави, покупець:

— Дивишся, часто у продавця і фартух грязний, і руки. Прилавки не завжди чисті, промиті із хлоркою. І продукти буває продають не свіжі. Іду зараз купити сиру. Дивлюся: якщо прилавок і руки в продавця чисті, то купую. Хотілося б, аби вже пройшов той період, коли ми з підлоги купували.

Валерій Кобушко, 65 років, пенсіонер із Полтави, покупець:

— Улітку не подобається, що м"ясо лежить на жарі, обвітрюється. Уже ж можна поставити якісь сучасні прилавки, холодильники. Як купуєш за такими цінами, то хочеться, щоб було свіже і якісне. І пощупати, попробувати товар треба. Так не всі продавці дають.

Зараз ви читаєте новину «На відремонтованих ринках дорога оренда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути