Ексклюзиви
четвер, 30 жовтня 2008 15:04

На субсидії немає черг

На субсидії немає черг

З початком опалювального сезону припадає пік оформлення населенням субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. На Полтавщині субсидією користується 48 тис. жителів. Її нараховують на оплату електрики, газу, води, послуг житлово-експлуатаційних дільниць, тепла. Оплата телефону та радіо, кабельного телебачення не субсидується.

— Дали б пенсію нормальну, а не ганяли мене стару по кабінетах, — хитає головою 54-річна полтавка Ольга Іванівна. Вона чекає під кабінетом на прийом до спеціаліста з оформлення субсидій в управлінні праці та соцзахисту населення Київського району Полтави.

Черги немає. Людей приймають по запису. На першому прийомі треба написати заяву на призначення субсидії. Заповнити декларацію про доходи всіх членів сім"ї за попередні шість місяців. Слід мати при собі довідку про склад сім"ї, яку видають у ЖЕДі, документи про власність на житло, трудову книжку, абонентські книжки про оплату комунпослуг. Якщо людина отримує пенсію, або іншу соціальну допомогу — довідка про доходи не потрібна. Субсидія нараховується лише на прописаних у квартирі мешканців.

Дали б пенсію нормальну, а не ганяли по кабінетах

— Часто людина не знає, що їй передбачена субсидія, — пояснює спеціаліст відділу грошових виплат та компенсацій управління праці та соцзахисту населення Київського району Полтави Світлана Шаповал. — Самостійно вирахувати це буває складно. Субсидія — це допомога держави для оплати людиною комунальних послуг. Вона призначається, якщо спільних доходів членів родини для цього не вистачає. Приблизно це можна вирахувати, додавши доходи усіх членів сім"ї за півроку та поділивши їх на шість. Якщо сума виходить меншою від нарахованої для оплати компослуг — субсидія передбачена. Також її надають пенсіонерам, непрацездатним громадянам, родинам із дітьми, студентам, які навчаються на стаціонарі.

Субсидію призначають протягом двох місяців із початку опалювального сезону. Для мешканців багатоповерхівок її призначають на опалювальний сезон із жовтня по квітень. Для власників приватних будинків — раз на рік. Її сплачують готівкою для того, аби людина змогла придбати тверде паливо та скраплений газ.

— Якщо ви не змогли в жовтні звернутися для оформлення субсидії з поважної причини, приміром, перебували в лікарні й можете це підтвердити довідкою, у такому випадку навіть у грудні можна оформити нарахування субсидії з жовтня, — продовжує.

Субсидію призначають за 10 днів. Якщо людина має борги за компослуги, вона може оформити договори на реструктуризацію боргів з комунальними підприємствами. Борг можна сплачувати протягом п"яти років, одночасно отримуючи субсидію. Оформляти її повинен власник квартири або ж прописаний у ній мешканець за дорученням власника. За пенсіонерів, інвалідів, субсидію може оформляти соцпрацівник.

— Якщо в квартирі прописані лише пенсіонери, вони сплачують 15 відсотків за послуги від середньомісячного доходу, — веде далі Шаповал.

15% на оплату компослуг також нараховують родинам із дітьми, інвалідам, непрацездатним громадянам. Решта споживачів платять 20% від середньомісячного сукупного доходу.

— Економити не можна, — говорить пенсіонер із Полтави Віктор Онопко, 65 років. — Якщо не напалиш відведену тобі норму — субсидію скасують.

Житлова площа, на яку нараховують субсидію, не повинна бути більшою як 21 кв. м на людину плюс 10 кв. м на сім"ю. У спірних ситуаціях, якщо, наприклад, одинока пенсіонерка сама проживає у двокімнатній квартирі, субсидію може призначати комісія.

У сільській місцевості для оформлення субсидії потрібно звернутися до соцпрацівника в сільраді.

Інформацію про надання субсидії можна дізнатися за тел. у Полтаві (0532) 63 28 65.

В яких випадках субсидію не дають:

— Якщо людина працює на підприємстві, але офіційно не оформлена.

— Якщо хтось із членів родини протягом трьох місяців не працює, не навчається та не стоїть на обліку в центрі зайнятості.

— Якщо людина придбала житло рік тому.

— Якщо родина має автомобіль, якому не більше 10 років, або дві машини.

— Якщо сім"я має у власності більше одного будинку чи квартири.

Зараз ви читаєте новину «На субсидії немає черг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути