Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2007 07:07

На Полтавщині олія подорожчала вдвічі

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  На центральному ринку Полтави до продавця з селища Опішня Наталії Дугельної завжди найбільша черга. Жінка торгує олією майже десять років
На центральному ринку Полтави до продавця з селища Опішня Наталії Дугельної завжди найбільша черга. Жінка торгує олією майже десять років

"Куди не кинься — усе дорожчає. Ви підіть отам, де м"ясо, попитайте", — каже сердито на центральному ринку 73-річна полтавка Галина Крамаренко. Рвучким рухом дістає з сумки півторалітрову пляшку. Простягає її продавцеві. Та починає наливати олію за 6 грн.

— Бігала з годину по базару, шукала олію по 4 гривні. Часників нема. Тут в одному місці і по 6 гривень. Це ж невиносімо, — примовляє Галина Митрофанівна.

Продавець Віра Керамушка, 54 роки, каже, до кінця сезону олія буде коштувати 6 грн. На початку сезону була по 3–4 грн. Ціни поповзли вгору, бо соняшник через спеку не вродив у Європі та Україні. Стара олія закінчується, а нова ще не надійшла.

— Я вам кажу, якщо повезуть наш соняшник за кордон, — олія буде дорога, — переконує Віра Керамушка.

Жінка прогнозує, що цього року через посушливе літо соняшник скосять раніше.

— На початку року відпускна ціна на олію "Диканька" була 6 гривень 20 копійок. Зараз оптом "Диканька" коштує 6 гривень 50 копійок за літр, — порівнює продавець Наталія Дугельна, 54 років. Каже, дорогу олію не хочуть брати.

— Через спеку соняшник "підгорів". Ситуація складна, — розповідає керівник фірми "Райдуга" з селища Оржиця Полтавської області Олександр Лантух, 45 років. — На Полтавщині врожайність соняшнику 15 центнерів з гектара. А в сусідніх Кіровоградській, Харківській, Херсонській, Запорізькій областях — 8–10. Уже зараз звідти до нас дзвонять закупівельники. Через це підскочили ціни. Торік закупка тонни соняшнику була 900 гривень. Цього року — 1600–1700.

Дефіцит сировини позначиться на ціні олії.

— Нам легше, бо своя сировина і своя переробка, — передбачає Лантух. — Кілограм олії оптом подорожчає до 4 гривень.

У "Райдузі" посадили 200 га соняшнику. Розраховують на середню врожайність 15 ц/га.

— Соняшник на Полтавщині сформувався відносно нормально, — запевнює заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Полтавської держадміністрації Семен Москаленко, 55 років. — Вологості для дозрівання було досить. Якщо господарства дотримаються технології збору — усе буде гаразд.

У Полтавській області цього року висіяно 170 тис. га соняшнику. 1460 га — у сільськогосподарських підприємствах. Решта — у приватних господарствах.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині олія подорожчала вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути