Ексклюзиви
понеділок, 31 березня 2008 18:11

На березовий сік немає попиту

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Житель Терешок Полтавського району Олександр Касьян із сином Романом переливають у відро щойно зібраний березовий сік у сусідніх Клюшниках. Чоловік щороку наймається на сезонну роботу до Полтавського лісгоспу на збір соку
Житель Терешок Полтавського району Олександр Касьян із сином Романом переливають у відро щойно зібраний березовий сік у сусідніх Клюшниках. Чоловік щороку наймається на сезонну роботу до Полтавського лісгоспу на збір соку

У березовому лісі в селі Клюшники Полтавського району майже під кожним деревом стоять пластикові бутилі — тиждень тому лісгосп почав збір соку.

Між березами — фургончик із пляшками, біля якого розливає сік 34-річний Олександр Касьян із сусідніх Терешок. Чоловік щовесни наймається на сезонну роботу до лісгоспу. Йому допомагає син Роман, 7 років.

— Почав збирати сік ще змалечку, — розповідає Олександр. — Його можна брати лише з берези віком 30–40 років та яка протягом наступних п"яти–десяти літ підлягає вирубці. Молоді берізки не можна чіпати, бо сік їм допомагає рости.

У Клюшниках сік дають понад 130 берез на гектарі лісу. За тиждень назбирали понад 1,2 т.

— Уже почав текти білуватий, бо від тепла в деревині з"являється грибок, — пояснює Касьян. — Сік починають збирати з півдня на північ по мірі потепління. Ми вже закінчуємо брати сік, а Котельва тільки починає.

Збір триває 2–3 тижні. Сік протягом 2–3 діб можна зберігати в темному холодному місці. Потім — консервувати або готувати з нього квас.

— Коли люди ще купували сік, в сезон збирання добували 200–300 тонн, — розповідає інженер з лісокористування Микола Кочергін. — Раніше в нас багато закуповував Полтавський водоконсервний завод.

На Полтавщині березовий сік промислово не збирають.

— На нього просто немає попиту. Збираємо тільки для своїх, — каже Микола Васильович.

Торік літр щойно зібраного соку коштував 50 коп. Цього року просять від 50 коп. до 1 грн. У магазині за літр консервованого — 3,25 грн. У лісників 40-літровий бідон можна купити за 25–30 грн.

— Якщо в когось береза росте вдома й він добуває сік — за це ніхто карати не буде. А в державному лісі самовільна підсочка не дозволяється. За це стягують штраф 50 гривень, — додає Кочергін.

Березовим соком лікують набряки, артрит, ревматизм, трофічні виразки, туберкульоз, захворювання нирок і сечового міхура. Він має сечогінну та протизапальну дію. Від вугрів і пігментних плям соком умивають обличчя, а на екземи та лишаї роблять примочки.

Зараз ви читаєте новину «На березовий сік немає попиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути