пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Музей побуту відкрили на Лисій горі

У селі Балаклія Великобагачанського району в місцевості, яку називають Лисою горою, професор із Москви 67-річний Геннадій Гринчук відкрив музей побуту. Чоловік купив у селі хату, яка належала родичам українського літератора та критика Анатолія Костенка.

Професор Московської міжнародної школи бізнесу та інвестицій Геннадій Гринчук 30 років щоліта приїздить у Балаклію відпочивати. Уперше приїхав із другом. Жили в наметах. Каже, сподобалося. Згодом вирішив купити хату. Професор родом із села Мануйлівка Козельщинського району.

— Тут був сарай, — розповідає господар. — Ніякої живності не утримував, тож вирішив створити в ньому склад старовинних речей. Потім виникла ідея музею побуту.

У двох кімнатах зібрав експонати. На стінах вивісив світлини відомих у Балаклії земляків. З-поміж них — учасника Другої світової війни генерала Михайла Цикала, літератора Анатолія Костенка, ветеранів праці.

Гринчук також зібрав у музеї вишивки, кераміку, сільськогосподарський реманент. Про кожен експонат розповідає екскурсовод 72-річна Марія Бобир. Вона за сумісництвом є охоронцем музею, коли господар на зиму їде до Москви.

— Майже третина речей перекочували сюди з мого двору, — розповідає Марія Бобир. — Позносили експонати жителі всієї Балаклії. Прядок принесли штук 15.

Їх зробив сільський майстер Пилип Дейнека. Є в музеї зразки цегли, яку виготовляли 200 років тому в селі два цегельні заводи.

Професор просить, аби під музей віддали клуб села Колосівка. У сільраді з цим не погоджуються.

Музей побуту на Лисій горі відвідують туристи з Дніпропетровська, Донецька, Харкова. Часто — учні місцевої школи. Туристи залишають записи в книзі відгуків. За відвідування музею грошей не беруть.

Зараз ви читаєте новину «Музей побуту відкрили на Лисій горі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути