четвер, 15 січня 2009 15:40

Музей опалюють відходами деревообробки

Приміщення музею Григорія Сковороди у Чорнухах уже місяць опалюють пелетним котлом.

— Як паливний матеріал у ньому використовують пелети — спеціальні паливні гранули, — розповідає голова Чорнухинської районної ради Микола Кривчун. — Їх пресують із відходів деревообробки, лушпиння соняшника, кукурудзиння. За підрахунками спеціалістів, використання цього котла допоможе економити половину витрат на опалення.

За опалювальний сезон музей витрачає на газ 16–20 тис. грн при ціні 1830 грн за кубометр. Для пелетного котла на сезон потрібно до 7 т пелет. Тонна коштує 700–800 грн. Для опалення музею потрібно 5–6 тис. грн.

— Котел також можна топити торфом, якого в нашому районі чимало, відходами лісопильного виробництва, — веде далі Кривчун. — У нинішній ситуації з газом це великий плюс. Котел цей чеського виробництва, коштує 50 тисяч гривень. Це частина коштів гранта, який районна рада виграла у Фонду місцевого самоврядування.

Котел змонтували у спеціальному модулі.

— Це таке невелике окреме приміщення, яке за потреби можна буде перенести в інше місце, — пояснює директор музею Микола Соляник, 39 років. — Щодня котел потрібно очищати від попелу. Думаю, потім його можна буде використати як добриво.

Зараз ви читаєте новину «Музей опалюють відходами деревообробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути