пʼятниця, 08 червня 2007 07:06

Музей Ковпака за два тижні відвідали 500 осіб

25 травня до 120-річниці з народження двічі Героя Радянського Союзу Сидора Ковпака на його батьківщині в райцентрі Котельва відкрили музей. Він займає дві кімнатки з окремим входом у місцевій школі-гімназії.

На 19 стендах представлена історія Котельви та діяльність Ковпака в громадянську та Вітчизняну війни. Серед експонатів — карта, захоплена партизанами в німецькому штабі, особиста зброя, одяг та бібліотека Ковпака.

Збирати інформацію про партизанського генерала у 1970-х роках почав уже покійний учитель Юрій Арцеблюк. З його ініціативи було створено кімнату бойової слави. З учнями він шість разів пройшов шлях від Путивля до Карпат.

— На відкритті дружина племінника Ковпака 81-річна Рада Штанько подарувала нам портрет Сидора Артемовича, власноруч викладений із сорока видів зернят, — розповідає директор музею Катерина Кулинич. — З першого дня музей уже відвідали до п"ятисот осіб. А п"ятого червня приїхали сто школярів із міста Охтирки Сумської області.

Іменем Ковпака названа вулиця Котельви й дитячий табір. На березі Ворскли сам Ковпак колись посадив кілька сосен. Тепер тут дендропарк — росте 100 видів рідкісних дерев, 300 видів рослин та 78 — грибів. Відтворені землянки й окопи партизанів. У Котельві збереглася хата Ковпака.

Зараз ви читаєте новину «Музей Ковпака за два тижні відвідали 500 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути