четвер, 22 травня 2008 20:57

Монах облаштував лікувальне джерело

Автор: фото: Наталія ШУЛИК
  Монах Валерій набирає воду з джерела під Опішнею в Зіньківському районі. Чоловік приїхав до селища на тиждень доглядати монастирську пасіку. Він — послушник монастиря в Хмельницькій області
Монах Валерій набирає воду з джерела під Опішнею в Зіньківському районі. Чоловік приїхав до селища на тиждень доглядати монастирську пасіку. Він — послушник монастиря в Хмельницькій області

У лісі біля селища Опішня Зіньківського району за 100 м від городища торік монах Іван Овсій облаштував джерело. Люди вірять, що його вода лікувальна. Біля джерела є невеликий басейн. У ньому купаються, щоб зцілитися.

Аби дістатися до джерела, в Опішні біля колегіуму мистецтв треба повернути на дорогу, що веде до села Малі Будища. Пішки йти до городища путівцем півгодини. За 100 м від городища — ліс, у якому стежка до джерела.

Йду стежкою, трапляються гадюки. На лісовій галявині — цегляна стіна. Із неї виведено дві труби. Ними вода стікає в два колодязі, з яких можна набрати води. О десятій ранку біля колодязів багато людей. Набирають воду в пластикові бутлі.

Пробую на смак. З однієї труби вода солодша та м"якша. З другої — жорстка. Стоїть багато чашок, кілька ваз із лісовими квітами.

Іван Овсій родом із Опішні. Служить в одному з монастирів Хмельниччини. У селищі є монастирська пасіка. Монахи приїжджають на ній працювати. Нині в Опішні живе монах Валерій із Хмельницького монастиря.

— Іоан знав із дитинства про ці два джерела і хотів їх зберегти, — каже чоловік. — Власними силами розчистив джерела, побував стіну та вивів їх у дві труби.

Біля джерел монах збудував купальню. Металевий басейн, заввишки 2 м, поставив на дерев"яну основу. У ньому два отвори, через які біжить джерельна вода. Люди піднімаються до басейну драбиною. Хрестяться та занурюються у воду. Більшість купається голяка.

— Щоб по-справжньому зцілити тіло й душу, до купальні слід входити у сорочках — як жінкам, так і чоловікам, — роз"яснює монах Валерій.

Біля купальні стоїть черга. Хлопці не хрестяться. Стрибають у воду та вискакують зі сміхом.

— Затемпературив я на Різдво, — розповідає опішнянин Олександр. Чоловік прийшов до джерел по воду. — Тут нагода трапилася до джерела попасти. Дай, думаю, спробую силу води на собі. 37,8 було, як у воду пірнув, а вже наступного ранку температуру мов рукою зняло. Тепер із дружиною частенько, хоч і неблизько, приїздимо сюди — і скупатися, і з собою води набрати. У ній, кажуть, експертиза вміст срібла виявила.

Люди розповідають, монах Іоан планує добудовувати джерело. Оштукатурити цегляну стіну. В арці нині є образок Феодосія Кавказького. Монах замовив для джерела ікону. Її пише колишній працівник Мелітопольського монастиря, художник Олександр Менгасович.

Опішняни розповідають, найбільше людей біля джерела на свята. На Водохрещя сюди приїздять за водою.

За 300 м від джерела на горі монах Іоан поставив великий дерев"яний хрест. Люди набирають воду, а потім піднімаються на гору та цілують його.

Зараз ви читаєте новину «Монах облаштував лікувальне джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути