четвер, 25 листопада 2010 16:35

Михайла Острянина ховали під звуки свищиків

На 72-му році пішов із життя один із найкращих гончарів селища Опішня Зіньківського району — Михайло Острянин. Він походив із давнього гончарського роду.

— Нікого без допомоги не міг лишити, — перемовляються односельці на похороні. — Пішов сусідові допомагати ладити паркан. Схопило серце. Врятувати не вдалося.

Михайло Максимович працював на місцевому заводі "Художній керамік". На пенсії його кликали гончарувати до приватних майстерень, проводив майстер-класи для учнів у Колегіумі мистецтв в Опішні.

До хати Михайла Острянина на похорон зійшлися понад сотню людей.

— Він був просто машиною по виготовленню горщиків, глечиків, макітр, — розповідає учень майстра, гончар із Полтави 32-річний Андрій Собянін. — Міг із легкістю викрутити 20-літрову макітру. Такого в Опішні ніхто не вмів і не вміє робити.

Його вироби унікальні тим, що дуже легкі, тонкостінні. У багатьох опішнянських родин є глечики та макітри Острянина. Любив казати, що то його виставки. Не підписував своїх робіт, як не підписують ікон. Мав багато нагород та відзнак.

Учитися до майстра їхали з різних областей. Колеги планували відзняти на відеокамеру таємниці його роботи, та не встигли.

Коли Михайла Максимовича підносять до кладовища, починають свистіти в керамічні свищики. Місцеві пояснюють: так за традицією ховають гончарів — закликають усіх святих із чотирьох сторін світу.

Із дружиною Олександрою Михайло Острянин прожив 49 років. Донька Наталія викладає у Колегіумі мистецтв, син Михайло працює на підприємстві "Полтавагазвидобування".

Зараз ви читаєте новину «Михайла Острянина ховали під звуки свищиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути