вівторок, 10 червня 2008 18:48

Машина вибирає з пляжу недопалки

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Моторист рятувальної станції Кременчука 55-річний Сергій Пашук показує, як італійська машина ”Кавалуччіо” очищує пісок. Очисник гуде, як трактор
Моторист рятувальної станції Кременчука 55-річний Сергій Пашук показує, як італійська машина ”Кавалуччіо” очищує пісок. Очисник гуде, як трактор

Із 2 червня в Кременчуці офіційно відкрився центральний пляж. Тут працюють туалети, ногомийки, фонтанчики питної води, гучномовці, повісили застережні таблички. Прибирали територію цього року новим способом — піскопросіювальною машиною "Кавалуччіо" італійського виробництва.

Її вартість — 7,5 тис. євро. Обладнання придбали за кошти з міського бюджету. — Раніше пісок очищували вручну. Прибирали пластикову тару, шкурки від бананів, скло.

— Ця машинка визбирує навіть сірники, недопалки, дрібні камінці. Хоча й зараз крупне сміття прибираємо вручну, — розказує начальник комунальної установи Кременчуцької рятувально-водолазної станції Василь Білоус, 52 роки. — "Кавалуччіо" очищує пісок на глибину до 15 сантиметрів. Ми підрахували, що за годину вона обробляє до 750 квадратних метрів. Особливих навиків для роботи з цією машиною не треба. Вона проста в експлуатації.

Вага піскоочисника — 350 кг. За один раз охоплює смугу завширшки 85 см. За допомогою барабана пісок потрапляє у сито, де просіюється. Непотріб залишається в контейнері, ємність якого до 20 л. По обидва боки "Кавалуччіо" розташовані пластмасові відра для великого сміття: камінців, пляшок, скла, гілок. Відходи пакують у мішки. Позаду машини міститься пристрій, який розгладжує пісок. Очисник працює на бензині, 4 л вистачає у середньому на 1,5 год. роботи.

— Площа міського пляжу десять гектарів. Протяжність — до кілометра. Поки що ми очистили четверту частину території. Заважали дощі. Машина добре працює із сухим піском. Коли він вологий, сміття не відділяється, — продовжує Василь Білоус. — Очищуватимемо пляж протягом усього сезону купання. До нас надійшла заявка від дитячого табору відпочинку "Зоряний". Скільки коштуватиме послуга, ще не встановили. Головне, щоб пісок був без трави. Навряд чи на Полтавщині ще є десь така машина.

Фірма "Наїра" бере в довгострокову оренду частину пляжу в Кременчуці. Там планують розташувати дитячі майданчики із гірками, атракціони й душові кабінки.

Зараз ви читаєте новину «Машина вибирає з пляжу недопалки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути