Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 18:35

Людмилі Святогор допомогли купити будинок у селі

35-річна медсестра Людмила Святогор у жовтні цього року купила будинок у селі Тарасівка Оржицького району. Для цього взяла кредит в обласному фонді підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний дім".

— 2005-го я розлучилася з чоловіком. Три роки нам із сином в Оржиці прийшлося скитатися по зйомних квартирах, — згадує жінка. — А тоді від знайомих почула, що можна взяти державний кредит, і подала заяву. Вже й будинок собі в Тарасівці підшукала. У селах нині багато хат пустують — старі люди мруть, молоді в місто тікають. А ціни там божеські.

Своєї черги жінка чекала два роки. У жовтні їй видали 50 тис. грн кредиту на 14 років. За них вона купила хату.

— Хатка старенька — їй уже майже 40 років. Там зала, спальня та кухонька. Та головне, що в сина тепер свій куточок є, — радіє. — Тут раніше дідусь жив, так діти його до себе забрали. На ремонт доки грошей немає. У березні я маю виплатити перші 900 гривень кредиту.

У жовтні через обласний фонд 39 жителів Полтавщини отримали позики під 3% річних. Із них 10 — на придбання житла, а 5 — на зведення свого будинку. У листопаді кредити на ці потреби візьмуть 10 осіб.

— На купівлю житла ми можемо дати максимум 50 тисяч гривень, а на нове будівництво — 100 тисяч, — пояснює заступник директора "Власного дому" 61-річна Тамара Омельченко. — Але позичальники мають жити і працювати в селі або селищі. Борг за купівлю вони повертають протягом 20 років, а за будівництво — до 30 років.

Позичальники мають жити і працювати в селі

Для отримання кредиту потрібно довідки про платоспроможність та два поручителі. Гроші перераховують на рахунок місцевих відділень "Приватбанку".

— Наш фонд фінансується з державного, обласного та усіх місцевих бюджетів, — каже його голова Віктор Токар, 68 років. — За останні роки вдесятеро подорожчало все. 2004-го газифікований цегляний будинок у селі Піщане Решетилівського району можна було купити за 15 тисяч гривень. Тепер за розвалюху просять 30 тисяч доларів.


Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву видає кредити на 30 років особам віком до 35 років.

Родина, що не має дітей, виплачує 3% річних до народження дитини. Одна дитина дає право на безвідсотковий кредит. Сім"ї, яка має двох дітей, держава сплачує 25% суми кредиту, у кого троє та більше дітей — 50%.

Щоб зареєструватися в черзі на отримання такого кредиту, офіційний дохід молодої сім"ї повинен становити не менше 2,5 тис. на місяць.

— Ця програма слабо фінансується — у Полтаві видають один кредит за півроку, — говорить економіст Полтавського регіонального управління фонду Неля Заїка. — А частково компенсувати вартість житла молодим сім"ям нині не можемо, бо банки не видають позик.

Зараз ви читаєте новину «Людмилі Святогор допомогли купити будинок у селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути