Ексклюзиви
пʼятниця, 25 липня 2008 16:18

Кременчуцьких дітей учать на моряків

Із 1 червня по 20 липня вихованці клубу юних моряків "Гардемарин" у Кременчуці здійснили п"ять корабельно-шлюпкових походів. Два — до Дніпропетровська, три — до Запоріжжя. За цей час вони подолали більше 2 тис. км. У походах взяли участь 147 дітей.

Щороку в "Гардемарині" навчається 320–340 учнів. Це єдиний клуб на Полтавщині та в Україні, який здійснює мандрівки на такі відстані.

— У походи ходять тільки ті, хто добре вчиться. Раніше ми тримали курс і до Києва, але шлюпкам уже більше 15 років, а на тому шляху сильні течії.  Походи необхідні вихованцям для отримання свідоцтв державного зразка старшини шлюпки та старшини-моториста суден із потужністю двигуна до 149 кінських сил, — каже директор клубу юних моряків "Гардемарин" Сергій Степанов, 45 років. — У походах залучено дві шлюпки та теплохід "Юність". Якщо діти заморилися або бачимо, що не встигаємо дістатися берега до сутінок, теплохід бере нас на буксир.

За один похід у плаванні залучено 30–35 дітей та 10 дорослих.

Прогнозам гідрометеоцентру Степанов не довіряє. "Гардемарин" користується послугами синоптичної служби, яка розташована у Світловодську Кіровоградської області.

Перед кожним походом вихованці мають принести довідку від лікаря про дозвіл іти в похід. Слід узяти й виписку з усіма щепленнями, бо може виникнути ситуація, коли необхідно буде звернутися до якогось медзакладу. Для учнів першого курсу похід триває шість діб, для старших — дев"ять.

— На воді або спекотно, або холодно. Доводиться навіть одягати осінні куртки і шапки. Батьки не завжди розуміють, для чого влітку брати в похід  теплий одяг, — розповідає Степанов. — У нас неприпустиме паління. За це караємо нарядами на палубі. А років сім тому маршруткою з Дніпропетровська відправили додому порушника цієї заборони.

Щорічно з вересня по жовтень у клубі моряків набирають учнів. Записуватися можна з 12 років. Приймають хлопців і дівчат. Навчання безкоштовне, триває п"ять років. Заняття проходять двічі на тиждень у позаурочний час.

— Навчаємо і дорослих. Для них курс прискорений — із жовтня по травень. Коштувало навчання 1743 гривні. Нині сягне понад дві тисячі. Цьогоріч у нас навчалося дев"ятеро дорослих, які тепер можуть працювати на рятувальній станції та річковому флоті. Ми заробили 15 тисяч гривень, — додає Сергій Степанов.

Бажаючі стати учнем клубу "Гардемарин" можуть звернутися за адресою: м. Кременчук, вул. Черниша, 22 або за телефоном 8 (26) 74 15 46.

Зараз ви читаєте новину «Кременчуцьких дітей учать на моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути