Ексклюзиви
вівторок, 20 листопада 2007 07:04

Кілограм племінного поросяти коштує 15 гривень

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Завідувачка племзаводом агрофірми ”Україна” в Радивонівці Великобагачанського району Людмила Ярка показує новонароджених поросят. Їх два місяці триматимуть окремо від свиноматки в спеціальних ящиках, щоб вона не подавила поросят
Завідувачка племзаводом агрофірми ”Україна” в Радивонівці Великобагачанського району Людмила Ярка показує новонароджених поросят. Їх два місяці триматимуть окремо від свиноматки в спеціальних ящиках, щоб вона не подавила поросят

Герой України Іван Балюк, 70 років, у селі Радивонівка Великобагачанського району на території колишнього колгоспу "Україна" створив агрофірму з такою ж назвою. Там є млин, дві олійниці, круподерня, ковбасний цех і пекарня. Понад 10 років на двох племзаводах вирощують свиней великої білої породи й корів червоно-рябої молочної.

Тут 444 корови та 130 свиноматок.

— Молодняк продаєм, — каже головний зоотехнік Катерина Рєзнікова, 57 років. — Цього року реалізація молодняка поросят гірша, хоча ціни впали на п"ять гривень. Кілограм живої ваги коштує 15 гривень. Реалізуємо поросят від 40 кілограмів.

Кожна тварина має родовід.

— Ми знаємо їх походження до сьомого-восьмого коліна. Вони в нас чистопородні, без помісей. На них є документи. Раз на чотири роки засідає комісія з Києва.

Свині живуть у цегляних сараях. У приміщеннях чисто, підлога притрушена вапном. Гній прибирають механізовано. Спершу робітники згрібають у канави, а потім електротранспортер переганяє його за межі ферми. Ним удобрюють поля.

За кожною свинаркою закріплено 25 свиноматок.

— День починається з годування свиноматок комбікормом, — розповідає завідувачка племзаводом Людмила Ярка, 45 років. — Його розподіляє кормороздавальник. Воду тварини п"ють із металевої трубки. Там стоїть муфточка. Свиня писком нажимає на неї й капає вода.

Новонароджених поросят тримають окремо від свиноматки — щоб не подавила. До місяця вони живуть у спеціальних ящиках, при +38 °С.

До чотирьох місяців їх підгодовують штучним молоком і пресованим зерном. Для цього восени господарство купило екструдер для виготовлення корму. Зерно там пресують і піддають термічній обробці.

— Воно пахне, поросята з"їдають усе, — зоотехнік Катерина Андріївна дістає з мішка хрусткі пластівці. — Даємо його поросятам від народження і до чотирьох місяців двічі на день.

5-місячних кабанів і свиноматок по 80 кг тримають в окремих приміщеннях. Біля кожної загородки таблички з відомостями про кожного.

— Їх уже можна продавати, по 70 кілограм мають. Одна голова коштуватиме 1050 гривень. До кожної свині даємо документи про ветеринарний огляд, — пояснює Людмила Ярка.

У поросят вуха в дірках.

— Кожна дірочка й вищуп щось означають. За ними можна визначити, від якої матері й батька свинка. Кожну свиноматку й кабана записую.

У сараї поряд некастровані кабани в загородах.

— Оце наші робочі хлопці. Ті, що роблять поросяток, — усміхається зоотехнік Рєзнікова. — Вони по 300–340 кілограмів. Коли свиней готую парувати, записую номери обох. Я даю розкріплення: з яким кнуром яку свиноматку. Ми дивимося, щоб не було родствєнних зв"язків.

Каже, що кабан служить 3 роки, а свиня 5–6.

Зараз ви читаєте новину «Кілограм племінного поросяти коштує 15 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути