Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 18:13

Інкубатори почали продавати курчат

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Працівниці Полтавського інкубаторно-птахівничого підприємства Олександра Свистун (ліворуч) та Ольга Дудник роблять щеплення від хвороб курчатам породи Ломан-Браун, які щойно вилупилися
Працівниці Полтавського інкубаторно-птахівничого підприємства Олександра Свистун (ліворуч) та Ольга Дудник роблять щеплення від хвороб курчатам породи Ломан-Браун, які щойно вилупилися

Інкубаторно-птахівничі підприємства області з березня продають пташенят. На молодняк установили рекомендовану ціну. М"ясо-яєчні курчата коштуватимуть 2,5–3 грн, бройлери — 7–8,5, качки — 7,5–9, пташенята великої сірої гуски — 20–25 грн, горьківської — 12–15, індика — 9–12 грн.

Полтавське інкубаторно-птахівниче підприємство отримало приватні замовлення на 15 тис. бройлерів. Яєць водоплавних ще не закладали, щоб уникнути пташиного грипу.

О 9.00 на підприємстві чути писк — вилупилася партія курчат породи Ломан-Браун. Працівники в масках, бо навколо багато пуху та пилу.

— Цей виводок хороший. Вісімдесят відсотків вилупилися, — заводить до приміщення з інкубаторами директор Володимир Сивоглаз, 65 років.

Працівники виймають зі схожих на великі шафи інкубаторів металеві ятки. Там між шкаралупи та яйцями пищать курчата.

— Курочки коричневі, півники — білі. Розсаджуємо їх окремо, — розповідає завідуюча інкубаційним цехом Світлана Погоріла, 58 років. — Після вибірки та вакцинації віддаємо для вирощування на фабрику. Шкаралупи передаємо до Хорольського заводу на утилізацію. Там їх перепалюють у печах і переробляють на кісткове борошно.

У лотках лежать цілі яйця.

— Перший молодняк сильний і він має сам вийти з яйця. Слабких курчат відкидаємо окремо, — показує на ящик на підлозі. Там серед мертвих пташенят пищать слабкі. — Їх теж відправляємо на утилізацію. Вони вже не виживуть.

Каже, що здорових видно одразу.

— Ось курочка, — бере в руку курча. — Глазки в неї блискучі, животик м"якенький. Пупочне кільце замкнуте, струпика нема. Клоака чиста, рожева. Крім того, вони добре реагують на звук. Слабкі на ніжки не стають. Пупочне кільце розширене більше, ніж на два міліметри. Очі не реагують на постукування й нема інстинкту накльовування.

22 квітня в інкубатори закладатимуть для продажу яйця курей та водоплавної птиці: качки блаварської породи, гуси — велика сіра, легарт і горлівська біла. Також можна замовляти м"ясо-яєчні породи курей Ломан-Браун, Адлер сріблястий, Племутрок.


Підприємство приймає до інкубатора яйця від приватних господарів. Згодом віддають потомство.

Здавач надає довідку ветслужби про свою птицю. Яйця мають бути запліднені, чисті, свіжі. Від курей їх треба зібрати за 4–5 днів, водоплавної птиці — за 7–10. На кожному яйці треба написати простим олівцем свої ініціали чи якісь інші помітки — щоб не було підозр у підміні.

За здані яйця платять наперед: одне куряче — 60–70 коп., качине — 1–1,2 грн, гусяче — 2–2,2 грн.

— Закладаємо їх при замовникові, — запевняє Сивоглаз. — У кінці показуємо лоток. Людина забирає все, що вилупилося й зіпсовані яйця.

Зараз ви читаєте новину «Інкубатори почали продавати курчат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути