Ексклюзиви
четвер, 29 травня 2008 21:31

Ігуменю Олімпіаду причислять до лику святих

2 червня в Козельщинському Різдво-Богородицькому монастирі до лику святих причислять ігуменю монастиря Олімпіаду Вербицьку (1885–1938).

— У цей день буде божественна літургія з прославленням Олімпіади, — розповідає 27-річний Андрій Васильєв, секретар Полтавсько-Миргородської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. — Коли прославляють до лику святих когось із людей, останню службу служать за упокій душі як до святої людини. Службу очолить єпископ Кременчуцький і Лубенський Євлогій (у миру Євген Гутченко, 41 рік. — "ГПУ").

Планують, що в урочистостях візьме участь архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, 51 рік (у миру Роман Осадченко).

Олімпіада Вербицька народилася 1885 року на хуторі Вербицьких Кобеляцького уїзду Полтавської губернії. Була настоятельницею Козельщинського монастиря. Коли заклад закривала радянська влада, Олімпіада врятувала чудотворну Козельщинську ікону Богоматері, таємно вивезла її із монастиря. 1938-го її та ще 40 осіб особлива "трійка" НКВС звинуватила в участі в антирадянській фашистській організації. 2 червня, після знущань, ігуменю розстріляли.

— До лику святих причисляють людей, які своїм життям показали приклад чистого християнського життя та віддали його за віру, — говорить священик Васильєв. — На честь ігумені буде написана ікона. Службу їй відправлятимуть за чином преподобних.

Зараз ви читаєте новину «Ігуменю Олімпіаду причислять до лику святих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути