четвер, 03 березня 2011 18:38

Гілка бузку коштує 50 гривень

"Троянди, тюльпани, ромашки, гвоздики — це класика. Нині полтавці частіше питають екзотичні квіти: стреліцію, антуріум, фрезію. Популярні ті, що цвітуть лише весною–літом — бузок, соняшник", — розповідає флорист Ірина Мамон, 24 роки. Працює в салоні-магазині "Царство квітів" на вул. Леніна.

На полицях розставлені кімнатні рослини, у підставках зрізані квіти. У приміщенні приємно пахне. На підлозі стоять горщики з весняними першоцвітами і тюльпанами.

— Кілька тижнів тому прийшов хлопець. Йому дівчина поставила ультиматум: "Принесеш серед зими квітучий бузок — вийду за тебе заміж". Усю область об'їхав, ніде не міг знайти. Як побачив у нас, пританцьовував на радості. Казав, тепер готуватиметься до весілля. Є дідусь, який щотижня дружині купує жовті тюльпани. На день святого Валентина хлопець для нареченої взяв букет зі 101 червоної троянди.

Психологи стверджують, кожна квітка має символічне значення. Червоні троянди дарують коханим людям. Жовті — коли бажають достатку, білі — взаємності. Ромашки та проліски приносять дівчатам. Орхідеї натякають на інтимність. Тюльпани — символ щастя і любові. Нарциси засвідчують увагу прихильника.

— Раніше калу, незабудки і гвоздику називали траурними квітами. То все забобони. Тепер із калами робимо весільні букети, — каже флорист Тетяна Винник, 26 років. — Єдине, що символізує розрив стосунків, коли хлопець дарує троянду без квітки, лише стебло.

— Екзотикою вважають блакитні троянди, — продовжує. — Їх зрізають і кладуть у прохолодному місці на кілька днів. Беруть спеціальну фарбу, розводять в окропі. Підрізають стебло троянди на 2–3 сантиметри і опускають в окріп. Вона п'є фарбовану воду і забарвлюється повністю. Такі троянди не потребують спеціального догляду, хоча в'януть швидше, ніж звичайні.

— Хіт-сезону — квіти в горщиках. Їх пересаджують у відкритий ґрунт навесні. Зимують на вулиці, наступної весни цвістимуть, — каже Ірина Мамон. — Пропонуємо квіткові набори. В одному кошику ростуть нарцис, крокус, гіацинт, примула. Є окремо тюльпани.

Флористи кажуть, до 8 Березня квіти дорожчають, бо ціни піднімають штучно на оптових базах.

Зараз ви читаєте новину «Гілка бузку коштує 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути