середа, 24 вересня 2008 18:25

Євген Гончаров хоче відкрити музей молотка

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Директор магазину й майбутнього музею ”Молоток” у Гадячі Ольга Будко з експонатами
Директор магазину й майбутнього музею ”Молоток” у Гадячі Ольга Будко з експонатами

Власник магазину будівельних матеріалів у Гадячі 49-річний Євген Гончаров збирає з усієї області молотки, аби відкрити при магазині музей. Магазин чоловік назвав відповідно — "Молоток". Усім, хто принесе до магазину незвичне ручне знаряддя, підприємець дає взамін новий. А серед власників найцікавіших екземплярів на відкритті музею розіграють лотерею.

Магазин будматеріалів "Молоток" працює в Гадячі з весни 2008 року. Його відкрито при Гадяцькому вентиляторному заводі "Горизонт". Гончаров одночасно є директором заводу та власником магазину.

— Хотілося, щоб у магазині якась ізюминка була, — каже він. — Молоток — популярний інструмент у народі. Супроводжує людину все життя. У кожного спеціаліста є свій — і в невропатологів, і в альпіністів. Чув, цікаві молотки використовують космонавти. Найбільш заслужений був на гербі Радянського Союзу.

Нині Гончаров збирає до музею молотка експонати. Хвалиться, перший — дитячий надувний інструмент — принесла його донька. Є в колекції знаряддя, які виготовляють на заводі.

— Коли розповіли про музей, люди почали зносити не тільки молотки, але й інформацію, розповіді про них, — розповідає Гончаров.

Показує старий журнал "Техника молодежи", в якому опублікована стаття про молотки.

— Ось цей інструмент, — піднімає величезного дерев"яного молотка, — дід із села віддав. Таким робили насічки на жорнах. Уже немає ні жорнів, ні млинів, але прилад зберігся.

Одна місцева жителька принесла до музею вірш про молоток. До відкриття музею власник задумав установити на майданчику перед магазином механічний пневматичний молот.

Усі принесені знаряддя фіксують у журналі. На кожний причеплено бирку із прізвищем того, хто приніс. Усі ці люди матимуть змогу взяти участь у розіграші призів у день відкриття музею. За цікаві молотки та історії даватимуть золотий сертифікат на участь у розіграші ноутбука.

Музей буде на другому поверсі магазину. Матиме площу до 25 кв. м. Поки що експонати складені у великому ящику.

— Оцей молоток я приймала, — згадує директор магазину Ольга Будко, 37 років. — Зроблений спеціально із гвоздодьором, і топорик з іншого боку. Чоловік приніс. Говорить, що його дід робив. Два молотка в них залишилося, а один до музею вирішив віддати. Можна показати, як та киянка (дерев"яний молоток у столярстві. — "ГПУ") пройшла еволюцію.

Ольга показує принесену стару киянку та сучасну, що виготовляє підприємство "Горизонт". Окремо лежать підготовлені до виставки сучасні вироби цієї ж фірми.

Музей молотка планують відкрити навесні наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Євген Гончаров хоче відкрити музей молотка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути