Ексклюзиви
середа, 16 липня 2008 18:38

Для пам"ятника в Гадячі позували місцевий гітарист і торговка овочами

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Директор Гадяцького аграрного ліцею Олександр Мигаль (ліворуч) і викладач цього навчального закладу Віктор Оленченко біля пам’ятника молодості в Гадячі. Їхні родичі — власники магазину ”Хуторянка” — звели цей постамент. Замість колонки водопостачання план
Директор Гадяцького аграрного ліцею Олександр Мигаль (ліворуч) і викладач цього навчального закладу Віктор Оленченко біля пам’ятника молодості в Гадячі. Їхні родичі — власники магазину ”Хуторянка” — звели цей постамент. Замість колонки водопостачання план

Два тижні тому в мікрорайоні Заяр на в"їзді до міста Гадяч зі сторони Полтави власники магазину "Хуторянка" встановили пам"ятник молодості. На протилежному від крамниці боці вулиці з"явився постамент у вигляді східців. На них сидить хлопець із гітарою. Поруч стоїть боса дівчина в сарафані. Обоє золотистого кольору. Позаду них — синя потрійна арка.

— Не тільки, щоб ковбасою торгувати, ми збудували "Хуторянку". Коли почали роботи, то кілька заярян лаялися й були настроєні проти магазину. Кричали, що це, мов, мафія і що ми робимо погане. Я пообіцяв, що буде тротуар, благоустрій. І тоді мені заділо оцю струнку, не дає спокою, — розповідає викладач Гадяцького аграрного ліцею Віктор Оленченко, 43 роки. Його дружина 41-річна Наталія — співвласниця "Хуторянки". Вона — колишній медпрацівник. Мають 21-річну доньку Лілію та сина Юрія, 15 років. Він працює в материному магазині вантажником, заробляє на бензин для скутера. Із Наталією співвласником крамниці є Андрій Мигаль. Вони і збудували пам"ятник молодості. Скільки витратили грошей, не кажуть.

Напроти магазину була зупинка. На ній студенти чекають на автобус. А ввечері збирається молодь. Там і вирішили звести постамент.

— У часи нашої молодості була епоха гітари. Тому хлопець і грає на гітарі. Арки — символ світу, майбутнього. Дівчина — молодість, — пояснює елементи композиції Оленченко.

Пам"ятник виготовив місцевий художник і скульптор 45-річний Владислав Мороз. Постамент зробили із залізобетону, товстої арматури, потім пофарбували. Плити дорожні, міцні. Арматуру зварив Роман Павлюк. Від зайвих прикрас відмовилися — щоб виріб був міцний. На нього можна залізти, сісти.

Поряд розбили дві багатоярусні клумби. Їх стінки виклали камінням. Планують зробити дитмайданчик та ще дві клумби. На Спаса, 19 серпня, на цьому місці святкуватимуть День мікрорайону Заяр. До того часу встановлять хрест. Пізніше поряд планують збудувати капличку.

До пам"ятника підходить Андрій Шиян. Він позував для постаменту.

— Мене всі спрашивають: дорого за пам"ятник отдал? А я відповідаю: та Господь з тобою, я ще живий.

— Це в нас гітарист, який свого часу постійно тут грав на гітарі, — пояснює директор Гадяцького аграрного ліцею Олександр Мигаль. Його син Андрій — співвласник "Хуторянки". — У нас так і кажуть на скульптуру, що це Андрій та Світлана.

Для образу дівчини позувала Світлана Кизь. Вона торгує овочами з лотка неподалік пам"ятника.

Зараз ви читаєте новину «Для пам"ятника в Гадячі позували місцевий гітарист і торговка овочами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути