пʼятниця, 29 лютого 2008 17:45

Через глобальне потепління у Полтаву не прилітають снігурі

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Керівник зоологічного гуртка еколого-натуралістичного центру Ірина Пугачова зі своєю вихованкою 8-річною Кариною Грищенко вішають на дерево годівничку для птахів
Керівник зоологічного гуртка еколого-натуралістичного центру Ірина Пугачова зі своєю вихованкою 8-річною Кариною Грищенко вішають на дерево годівничку для птахів

"Уже давно не бачили снігурів", — розповідає керівник зоологічного гуртка Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Ірина Пугачова, 32 роки.

— Через збільшення озонового вікна наступає екологічна криза. Зими теплі. Зимуючі птахи, зокрема снігурі, які повинні до нас прилітати з північних країн, залишаються вдома.

У дворі центру на деревах розвішені годівниці.

— Висять цілий рік, — каже Ірина Ярославівна. — Ми з дітьми їх майструємо. Найпростіша годівничка — з пластикової пляшки. Її потрібно вимити, вирізати збоку отвір та повісити на дерево. Також робимо з коробочок з-під чаю, але вони недовговічні. Від дощів розпадаються.

Для годівниці підійдуть пакети з-під молока, банки з-під кави, скляні банки. Можна підвісити сітку з сухофруктами та сухарями.

Діти приносять із дому сало, крупу, просо, овес, крихти хліба.

— Синички найбільше люблять несолоне сало, — продовжує Пугачова. — Дятли в основному видовбують із дерев комашок. Але найкраще всім птахам живеться в сільській місцевості, де люди зерно висипають курям.

Взимку синиці їдять у садах яйця та гусінь золотогуски, шовкопрядів. Щоб птахи залишалися там і влітку, їх слід постійно підгодовувати.

— Корм пташкам потрібно класти щодня, інакше вони перестануть вірити і не прилітатимуть до годівниць.

В еколого-натуралістичному центрі безкоштовно діють гуртки фітодизайну, акваріумістики, бджільництва, нутрієводів, овочівників, птаховодів, знавців лікарських рослин. Заняття проходять два рази на тиждень. В окремій кімнаті є живий куточок, де тримають папугу, морських свинок, декоративних пацюків, кроликів. На дворі у вольєрах є лисиці, єноти, нутрії, павич, кролі.

— Пір"я павича, яке з нього випадає, вставляємо в ікебани та різні композиції, — усміхається Ірина Ярославівна.

Діти допомагають прибирати в клітках, приносять тваринам із дому їжу.

— Чим менші діти, тим краще йдуть на контакт. Їм подобається бути поруч із тваринками. Як бачать, що хтось із звірят захворів, переживають. Старші вже більш цинічні.

14 березня у Полтавському театрі ім. Гоголя відбудеться загальношкільний конкурс "Зустріч птахів". На ньому оцінюватимуть малюнки птахів, оригінальні годівниці.

Зараз ви читаєте новину «Через глобальне потепління у Полтаву не прилітають снігурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути