четвер, 16 жовтня 2008 19:54

Через фонтан води з газом селяни розкупили всі пігулки від головного болю

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Начальник Гадяцького промислу ”Полтавагазвидобування” Володимир Мазур (у центрі) показує людям акт про заміри радіації
Начальник Гадяцького промислу ”Полтавагазвидобування” Володимир Мазур (у центрі) показує людям акт про заміри радіації

Із 3 жовтня в селі Великі Будища Гадяцького району з недіючої газової свердловини б"є струмінь води заввишки 1,5 м, діаметром до 1 м. Її на поверхню зі швидкістю 400 куб. м/год витісняє газ. Під напором вода витікає з майже 800-метрової глибини. Через аварію порушилися земляні пласти, з яких беруть питну воду для Гадяча. У жителів Великих Будищ зникла вода в криницях. Люди скаржаться на головний біль.

Спочатку навкруги фонтану, що б"є на полі місцевої школи за селом, технікою управління "Полтавагазвидобування" вирили глибокий рів. Довкола зробили чотири великих сховища для води. Із початку аварії витекло 600–700 куб. м рідини за добу, нині — 400.

— Воду беремо на аналіз щодня, — розповідає головний геолог газовидобувного управління Адам Куль. — Вона хімічно не забруднена. У воді лише глина та пісок. Очищаємо її відстоюванням у сховищах.

Із останнього сховища насосами брудну рідину пожежними рукавами зливають до балки. Біля шлангів чатують два охоронці. Вода кілька кілометрів тече балкою і луками до річки Грунь, має темно-сірий колір, потім впадає у Псел. У ній багато піску та глини. На поверхні — масна плівка з чорним осадом.

За 4 км за течією річки, пастухи напувають худобу.

— Може, і є якась хімія, але ж виходу не маємо, — хитає головою один із чоловіків. — Корів треба чимось поїти. Після аварії сильно болять голови.

На головний біль скаржаться багато жителів Великих Будищ.

— За себе не страшно. Вже піввіку прожила, — каже працівниця Великобудищанської сільради, називатися не хоче. — За дітей страшно. Ми їх по родичах розвезли б, та нас усе заспокоюють.

У місцевій аптеці 57-річна санітарка Марія Лагута розповідає, що завідувачка аптеки поїхала за новими ліками — розібрали всі пігулки від головного болю.

— Водою з колодязів не користуємося, запретила санстанція, — говорить сільський фельдшер Володимир Аврамко. — Із вагітних матерів і батьків малих дітей беремо розписки і попереджаємо, щоб не пили воду з колодязів. Одна дитина навіть у лікарні лежала через це.

Жителі села жаліються, що після аварії колодязі обміліли. Можна набрати лише кілька відер води. Вона має неприємний запах.

На полі вода виривається з-під землі із газом. Над фонтаном стоїть туман.

— Десь три-п"ять тисяч кубів газу за добу виходить у повітря. Це штатна ситуація, — говорить Адам Куль. — За десять метрів від свердловини тиск газу в нормі.

Біля аварійної свердловини нині бурять ще дві. Через них трубами хочуть забрати частину води з аварійної. Так сподіваються зменшити тиск води і тоді засипати отвір, з якого вона витікає.

— Скважині більше 30 років. Середовище внизу хімічно агресивне, — пояснює ситуацію заступник голови комісії з екології Гадяцької райради Микола Торяник. — Насичена газами, баритом та іншими хімічними реактивами вода може забруднити водоносні горизонти на глибині.

У селі Книшівка Гадяцького району, що за 6 км від Великих Будищ, на воді, яку дістають зі свердловини завглибшки 180 м, також з"явилася масляна плівка.

— Раніше такого не було, — говорить 59-річний Юрій Павлюченко з Книшівки. — Через три дні після аварії помітили негаразди з водою в Будищах.

Зараз ви читаєте новину «Через фонтан води з газом селяни розкупили всі пігулки від головного болю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути