середа, 23 квітня 2008 17:57

Алла Бурлака будувала Комсомольськ

Автор: фото: Еліна СЕРГАЧОВА
  Жителька Комсомольська Алла Бурлака: ”Коли були з чоловіком на роботі, то підпирали двері віником. Це був знак для друзів і знайомих, що нас немає вдома”
Жителька Комсомольська Алла Бурлака: ”Коли були з чоловіком на роботі, то підпирали двері віником. Це був знак для друзів і знайомих, що нас немає вдома”

Сьогодні місту Комсомольськ виповнюється 48 років. Це наймолодше місто Полтавщини. Комсомольчанка 66-річна Алла Бурлака однією з перших із Дніпропетровська приїхала на будівництво населеного пункту в січні 1961-го.

— Я не будівельник. По закінченню школи працювала на заводі машиністом мостового крану. Одного разу на роботі побачила оголошення: "Комсомольці, Комсомольськ-на-Дніпрі чекає на вас!". Мені було 19, я навіть не вагалася їхати чи ні. Зібрала речі та поїхала. Справжню школу будівельника довелося проходити на місці.

Ким працювали на будівництві?

— Коли приїхала, то спеціалістів будівельників майже не було. Кожен мав свою професію. Усі були будівельниками в душі, та по-справжньому стали ними лише тут. Я працювала й смоловаром, і бетонником, і каменярем, і на баштовому крані. Потім обрала для себе професію муляра-штукатура. Бувало зведуть коробку дому. Вона стоїть сіра, непримітна. Приходимо, штукатуримо, мажемо, замазуємо. А коли йдемо на інший об"єкт, будинок вже гарний.

Не лякала важка професія?

— Ні. Все було новим і цікавим. Але слід сказати, що чоловіків було більше. Вони виконували свою роботу й жінкам намагалися допомогти. Адже вона і справді було важкою.

Що запам"яталося найбільше?

— Чесність. Ми майже не зачиняли двері. Ніхто нікого не боявся. Усі були, як велика родина. Наприклад, якось вдома зламався замок на дверях. Часу й сил полагодити його не було. Робочі зміни йшли одна за одною. Коли були з чоловіком на роботі, то підпирали двері віником. Це був знак для друзів і знайомих, що нас немає вдома.

Не жалкуєте, що приїхали на новобудову?

— Якби можна було час повернути назад, то вчинила б так само. Приємно, коли через стільки років ідеш містом і радієш: у цьому будинку працювала, і в будівництво цього внесок зробила.

Зараз ви читаєте новину «Алла Бурлака будувала Комсомольськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути