Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2010 02:46

"Регіонали" хочуть повернути країну до 1994 року - Тарас Кузьо

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

На місцевих виборах 31 жовтня Партія регіонів намагатиметься здобути більшість у радах, розташованих від Дону до Збручу. Якщо це вдасться, "регіонали" здобудуть повний контроль над Україною.

Головна боротьба буде за уми та серця жителів Центральної України, які на виборах 1994-го підтримали Леоніда Кучму, а через 10 років — Віктора Ющенка. "Регіонали" розробили стратегію з шести кроків, яка має дозволити їм повернутися до початків націєтворення, які передували 1994-му.

Перший крок — послабити найпопулярнішу опозиційну політичну силу в центрі України Блок Юлії Тимошенко. На його місцеві осередки здійснюють наскоки податкова міліція та Служба безпеки. "Бютівців" дискредитують арештами посадовців урядів Тимошенко зі звинуваченнями в "корупції". Присутність екс-прем"єрки на телебаченні обмежили до мінімуму, а саму опозицію зображують винятково негативними фарбами.

Другим кроком "Регіони" скасували вибори там, де вони, скоріше за все, не здобудуть позитивного результату. В Києві вдалися до тихого перевороту: усунули непопулярного мера Леоніда Черновецького, а в його офіс "закинули" свого Олександра Попова. Клан Черновецького покинув поле гри. Наприкінці ж серпня Київрада проголосувала за скасування виборів до районних рад, а отже — і жовтневих місцевих виборів у столиці.

Третя стратегія — відродження мажоритарної системи виборів. Новий закон заохочує місцевих бізнесменів та чиновників виступати "незалежними кандидатами" з подальшим приєднанням до більшості у місцевих радах на чолі з Партією регіонів.

По-четверте, "Регіони" підтримують своїх політичних сателітів. Як-от Єдиний Центр Віктора Балоги, Партію вільних демократів Михайла Бродського, Народну партію Володимира Литвина, комуністів. На місцевих виборах вони допомагатимуть утворювати коаліції так само, як і в парламенті. Партії-сателіти змогли залучити до своїх лав колишніх лідерів неурядових організацій і політичних експертів. Ігор Попов та Вадим Карасьов увійшли до Єдиного Центру, Кость Бондаренко став заступником Сергія Тігіпка у "Сильній Україні". Це дозволяє створити імідж поважних партій із "новими обличчями".

По-п"яте, "регіонали" погодилися допустити до місцевих виборів усі зареєстровані партії. Скоріше за все, це негативно вплине на опозиційний табір, оскільки "Фронт змін" Арсенія Яценюка та інші партії колишнього "помаранчевого" табору змагатимуться за тих самих виборців.

"Регіонали" підтримують своїх сателітів — партії Балоги, Бродського, Литвина, комуністів

По-шосте, нова влада радикально змінила напрям  політики націєтворення. Насамперед про це свідчать дії Міністерства освіти, яке новими підручниками радикально пориває з українофільським світоглядом часів Кравчука, Кучми та Ющенка.


Стратегія влади проте має низку вразливих місць. Це насамперед складна соціально-економічна ситуація після підняття цін на газ і комунальні послуги, невдоволення наміром збільшити пенсійний вік для жінок, наростаючий опір представників малого та середнього бізнесу, громадянського суспільства. Також збільшуються протиріччя всередині партії влади.

За результатами жовтневих місцевих виборів стане зрозуміло, чи відбудуться наступні парламентські вибори 2012 року, або ж їх відкладуть до 2015-го. Чи піде Україна шляхом Росії та продовжить термін повноважень президента з п"яти до семи років і чи скасують конституційну реформу 2004-го та повернуть президенту основну частину влади в державі.

Якщо Партія регіонів здобуде більшість у місцевих радах від Дону до Збручу, вона виконає ці три кроки. І унеможливить повернення України в Європу.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" хочуть повернути країну до 1994 року - Тарас Кузьо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути