Ексклюзиви
неділя, 29 серпня 2010 12:15

Для Москви немає сенсу підвищувати ціни на газ - експерт

Для Москви немає сенсу підвищувати ціни на газ - експерт

Реальна ціна на тисячу кубометрів газу для України цього року може складати $260. Вона ще з 2009 року прив"язана до ціни на мазут та газолін, а ціни на нафту поки не ростуть, тому для Москви немає сенсу підвищувати ціни.

Про це на прес-конференції заявив експерт центру Розумкова з енергетичних програм Володимир Омельченко.

Він вважає, що зараз умови Харківських угод повністю влаштовують російську сторону і тому вона поки не дозволить їх серйозно змінювати.

"У випадку денонсації цих угод з боку Києва, ми будемо змушені не лише купувати газ за $450, але й повернемо всю суму знижки Росії. Бо зараз ми не купуємо газ дешевше, за таку ціну "Газпром" просто отримує від російського уряду знижки на експортні газові мита. І ці гроші нам поступово доведеться повернути", - наголосив Омельченко.

На думку експерта, поки Микола Азаров не оприлюднив нічого конкретного, та Москва може піти на поступки в питанні ціни на газ лише при умові політичних чи економічних поступок з боку України.

"Ще одне подорожчання газу можливе у квітні, це станеться коли Україна продовжить виконувати вимоги МВФ. Та це не принесе великих прибутків "Нафтогазу України", бо зараз він виявився інструментом для перерозподілу коштів, а не економічним суб"єктом. Тому без базових реформ ситуація не зміниться", - підкреслив він.

Одночасно колишній вповноважений президента з питань енергетики Богдан Соколовський вважає, що Харківські угоди можна розірвати.

"В нас є базова угода від 1997 року. Там написано, що в разі економічного тиску, одна зі сторін може розірвати угоди. А зараз, навіть уряд Азарова визнає, що на Україну чиниться економічний тиск. Тому угоди мають переглядатися і треба змінити принципи, за якими будуть підписані угоди з закупки газу і з транспортування", - зазначив він.

Нагадаємо, прем"єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна має намір вести переговори про зниження цін на газ. В той же час, за інформацією ЗМІ, російська монополія згодна на це в обмін на поступки нашої країни.

Раніше прем"єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував об"єднати "Газпром" і "Нафтогаз України". В той же час, представники української влади спочатку заявили, що вивчать цю пропозицію. Однак за деякий час президент Віктор Янукович заявив, що подібне об"єднання неможливе.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Для Москви немає сенсу підвищувати ціни на газ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути