пʼятниця, 30 липня 2010 09:10

Найбільше новий закон ударить по суспільству

Президент Віктор Янукович підписав закон про місцеві вибори 31 жовтня.

— Тепер усі невдоволені можуть оскаржувати новий закон у Конституційному суді. Для цього потрібні підписи 45 народних депутатів. Якщо суд визнає його неконституційним, вибори пройдуть за старим законом. Але це — неймовірний сценарій, — каже керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 45 років.

Найбільше новий закон ударить по суспільству, бо не містить норми про самовисування кандидатів. Є великий відсоток електорату, який орієнтується на альтернативні структури й шанованих на місцях людей та громадських активістів. Проте він поза увагою політичних сил. Бо загальний рівень довіри до всіх разом узятих політиків є вкрай низький. Люди не бачать великої різниці, скажімо, між Арсенієм Яценюком, Анатолієм Гриценком чи ще кимось. Політики провели багато зустрічей, після яких довели, що домовлятися й об"єднуватися не планують. Кожен боротиметься за себе й переконуватиме, що він кращий.

Якби опозиційні політики хотіли діяти в інтересах своїх політичних програм і суспільства, вони вже давно об"єдналися з однією метою: мінімізувати здобуток Партії регіонів. А так Партія регіонів, яка готувала новий закон, закладала в нього все, щоб отримати максимальний результат. Сценарію оскарження результатів виборів вони не розглядають, бо повставляли палиці в колеса усім іншим.

Заборона для блоків, особливо іменних, брати участь у виборах — це конструктивна норма. Її треба було запровадити давно. А от заборона самовисуватися у мери навряд чи є порушенням Конституції. Коли в Україні перейшли на пропорційну систему виборів, Конституційний суд роз"яснив, що це не порушує прав людини. Це вибір законодавця — яку виборчу систему застосовувати.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше новий закон ударить по суспільству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути