Ексклюзиви
понеділок, 29 березня 2010 17:27

Православні вимагають заборонити одеську Гуморину (ФОТО)

В Одесі відбувся хресний хід на захист православ"я, направлений проти святкування Гуморини у День сміху 1 квітня.

У продовженні хресного ходу, який благословив Митрополит Агафангел, декілька сотень вірян пройшли від Свято-Пантелеймонівського Одеського чоловічого монастиря по центральних вулицях міста до Спасо-Преображенського Одеського кафедрального собору, де відбувся молебень.

Нещодавно сотні плакатів із закликом не святкувати День гумору з"явилися на вулицях Одеси. Як випливає з інформації на плакатах, вони встановлені за ініціативою Одеської єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Текст самого заклику полягає у вимозі ігнорувати Гуморину під час Страсного тижня.

"1 квітня 2010 - Великий Четвер. Це День покаяння, а не день гумору і сміху. Брати і сестри! Не піддайте свої душі небезпеки!", - написано на плакаті.

На початку березня митрополит Одеський Агафангел звернувся до мера Одеси Едуарда Гурвіца з проханням відмінити святкування Гуморини. Він мотивував своє прохання тим, що цього року найбільше православне свято Пасхи, що є державним святом України, припадає на 4 квітня. Гурвіц відмовився відмінити Гуморину, пославшись на багаторічну традицію святкування.

Деякі спостерігачі висловлюють думку, що такий крок митрополита, який також є депутатом обласної ради від Партії регіонів, політичний. Міський голова – член політради НСНУ і прибічник Ющенка. Крім того всі інші роки святкування проходили без інформаційного протесту з боку церкви.

У березні глава УГКЦ Любомир Гузар повідомив, що не бачить в проведенні Гуморини нічого страшного. На його думку, християни не повинні забороняти людям будь-які дії. При цьому, істині християни не повинні брати участь у таких гулянках.

Одеська Гуморина вперше пройшла 1 квітня 1973 року. Її заснували колишні члени Одеської команди КВК, як День сміху. З 1976 по 1986 роки Гуморину було заборонено. А з 1987 року вона щорічно відбувається 1 квітня. Кожного року Гуморину відвідують не менше 100 тисяч людей зі всієї України.

Фото: Андрій Утьосов/Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Православні вимагають заборонити одеську Гуморину (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути