неділя, 21 березня 2010 11:32

З Росією нас поєднує лише проклятий газ - Карасьов

З Росією нас поєднує лише проклятий газ - Карасьов

Російська Федерація не знизить ціну на газ для України, не зважаючи на бажання новоствореного уряду на чолі з Миколою Азаровим.

Таку думку у коментарі для Gazeta.ua висловив Директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, коментуючи нещодавню заяву Сергія Тігіпка про ціну у $170.

Віце-прем"єр вважає, що економіки України і Білорусі досить схожі, що дає підстави для використання аналогічних цін на російський газ.

За словами Карасьова, Білорусь має таку ціну на газ, тому що вона є союзною з Російською Федерацією державою.

"Росія це ж не благодійний фонд для України. Чому вони повинні встановлювати таку ціну на газ, якщо у них є свої бюджетні проблеми? Економічна криза вирує там не менш бурхливо ніж в Україні", - сказав політолог.

Він заперечив схожість економік України і Білорусі.

"По-перше, у Білорусі більше машинобудування. По-друге, сільське господарство і військово-промислове виробництво. В Україні металургія і хімпром. По-третє, структура власності. У Білорусі немає олігархів. Все контролюється Лукашенком. В Україні більш ринкова економіка, тому металургійна і хімічні галузі належать олігархам. Вони часто не бажають іти на поступки РФ і шукають не тільки ринки в Росії, а й у Європі і цілому світі", - розповів Карасьов.

На переконання експерта, у нас також різні політичні системи, а заява Тігіпка більше схожа на розпач.

"Потрібна політика, стратегія і концепція, а їх немає. Потрібно йти або в Росію, або на Захід, а не дурячи їх обох, бо тут самі розумні", - зазначив він.

Карасьов переконаний, що у випадку зниження ціни на блакитне паливо, поступок не вдасться уникнути. Хоча Тігіпко запевняв, що цього не буде.

"У політиці треба розділяти слова і взагалі просікати підтекст. Якщо політик каже, що на поступки ми не підемо, то це означає рівно навпаки. Це піар і превентивний захід від обвинувачень. Буде газ в обмін на Чорноморський флот, згортання євроінтеграційного курсу, друга державна мова, денаціоналізація гуманітарної сфери", - перелічив експерт.

За його словами, Білорусь більш інтегрована в російську економіку, ніж Україна.

"Нас поєднує з Росією лише цей проклятий газ. Це російсько-газове прокляття України!" - наголосив Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «З Росією нас поєднує лише проклятий газ - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути