вівторок, 02 лютого 2010 13:32

Байбак Тимко передбачив ранню весну

Байбак Тимко передбачив ранню весну

Байбак Тимко, що живе у Харківській області, 2 лютого "не побачив" свою тінь і тим самим "напророчив" ранню і теплу весну. День, коли байбака вийняли з його будиночка, був похмурим.

Старший науковий співробітник, доцент біологічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна Віктор Токарський за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Зміївського району Харківської області.

"Точно весна наступить рано і буде теплою. Так сказав Тимко", – повідомив Токарський.

Цього року повноваження головного провісника погоди перейшли від Тимка 1-го, що "пророкував" її протягом 6 років, до Тимка 2-го, якому в березні виповниться рік.

За словами Токарського, Тимко 1-й у віці 10 років пішов "на пенсію" і в цей час перебуває в сплячці.

День байбака відзначають з 2004 року на території біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району Харківської області, де біологи займаються розведенням і вивченням цих тварин.

Ініціаторами проведення свята стали харківські журналісти й екологи, які запропонували відзначати його за аналогією з американським Днем бабака 2 лютого.

Львів"яни вирішили цього року розбудити свого пухнастого провісника Мишка на два тижні пізніше - на Стрітення Господнє.

Львівський байбак Мишко торік промахнувся з прогнозом, і цього разу його розбудять 15 лютого. Опікуни гризуна пояснили, що вичитали в літературі, ніби наші предки будили байбаків саме у свято Стрітення, коли Весна з Зимою зустрічалися.

"Відзначати День бабака 2 лютого - католицька традиція. Різдво ми теж святкуємо на два тижні пізніше, ніж на Заході.

На Стрітення є безліч погодних прикмет, наприклад, якщо курка нап"ється води, весна буде ранньою. Так що і прогноз Мишка буде точнішим, адже його можна буде порівняти з іншими прикметами", - пояснює затримку Ігор Антохович, директор Львівського еколого-натуралістичного центру, де другий рік мешкає бабак.

Крім бажання відроджувати свої традиції, зміни в робочий графік Мишка внесли і січневі морози. Через холоди байбак так міцно спить, що екологи вирішили його не турбувати.

"Він навіть не прокидається, як завжди взимку, щоб перекусити. Як пішли спати в грудні зі своєю подружкою Марусею, так і не вставали. Парочка прокинеться, якщо хоча б два дні буде відлига. Але нічого страшного - віщувати він все одно буде 15 лютого, коли вийде на вулицю", - говорить Антохович.

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком, а офіційним американським святом він став 1886 року.

Хоча прогнози байбака справджуються менш ніж у половині випадків, цей старий спосіб прогнозу погоди давно переродився на народні гуляння, особливо в тих місцях, де живуть найбільш популярні в США байбаки.

Найзнаменитіший з них - Філ із штату Пенсільванія – приніс своєму містові Панкссутон статус Світової столиці погоди. Провінційне містечко з населенням трохи більше 6 тисяч осіб, збирає до 40 тисяч гостей на костюмований обряд прогнозування весни.

В Україні День байбака проводять у Харківській області і у Львові.

За матеріалами Радіо Свобода, РИА Новости, Сегодня
Зараз ви читаєте новину «Байбак Тимко передбачив ранню весну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути