Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2009 08:35

Партію регіонів і "Єдиний центр" підозрюють у сепаратизмі на Закарпатті

Партію регіонів і "Єдиний центр" підозрюють у сепаратизмі на Закарпатті

Депутатська група "За Україну!" вважає, що рішення Закарпатської облради щодо затвердження гімну Підкарпатської Русі як гімну всієї області має на меті дестабілізувати політичну ситуацію в країні і повинно бути належним чином оцінено президентом України, керівництвом уряду і СБУ.

Про це заявив лідер партії За Україну! В"ячеслав Кириленко.

"Групу За Україну! дуже стурбувало рішення Закарпатського обласної ради, яким був затверджений гімн області, що є гімном підкарпатського політичного русинства", - сказав він.

Кириленко зазначив, що дане рішення було прийняте з перевагою в 1 голос, голосами депутатів Партії регіонів, "Єдиного центру" і угорської національної меншості навіть без попереднього обговорення.

"Вдавати, що в Закарпатті живуть люди, які не є ні представниками єдиного українського народу, ні інших національних меншин, а якісь політичні нації, які мають на меті боротьбу проти українства, це означає, що ми таким чином працюємо на дестабілізацію політичної ситуації в країні взагалі", - заявив він.

Кириленко також додав, що "одна справа підтримувати національні меншини, а інша - підтримувати політичне русинство, мета якого - відділення Закарпаття від України".

У свою чергу, голова партії Народний Рух України Борис Тарасюк подав запит генеральному прокуророві Олександру Медведьку стосовно рішення Закарпатської обласної ради про затвердження гімну області.

Тарасюк мотивує своє звернення тим, що в цьому гімні є сепаратистські заклики, і що Закарпатська облрада на офіційному рівні штучно культивує питання "русинства".

Тарасюк також зазначив, що при розгляді питання про прийняття прапора області частина депутатів облради пропонувала затвердити синьо-біло-червоний триколор, який, зокрема, символізує те, що етнографічна група українців - русини, є окремою національністю.

На думку Тарасюка, рішення про визнання на території Закарпатської області окремої національності "русин" є абсурдним з наукової точки зору, протиправним за своєю суттю і провокаційним з політичної точки зору.

Депутат вважає, що таким чином штучно розділяється один і той же етнос, який у різні періоди історії мав різні назви: давню - русини і нинішню - українці.

Нагадаємо, що 22 грудня Закарпатська обласна рада ухвалила текст гімну області.

Кореспондент
Зараз ви читаєте новину «Партію регіонів і "Єдиний центр" підозрюють у сепаратизмі на Закарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути