Ексклюзиви
понеділок, 14 грудня 2009 10:27

Іран закінчує роботу над атомною бомбою - The Times

Іран закінчує роботу над атомною бомбою - The Times
Іран працює над тестуванням останнього ключового компонента, необхідного для створення атомної бомби.

Про це пише The Times з посиланням на документ, отриманий редакцією видання з анонімного джерела.

У документі описується чотирирічний план з тестування нейтронного детонатора - компонента атомної бомби, що спричиняє вибух.

Вважалося, що Іран призупинив програму з виготовлення атомної зброї 2003 року. Проте, як свідчить вищезгаданий документ, робота над ядерною програмою, зокрема нейтронним детонатором, відновилася 2007 року.

Документ описує використання такого джерела нейтронів як дейтерид урану, який, на думку експертів, не має жодного іншого можливого цивільного чи військового використання, ніж для виготовлення атомної зброї.

У вересні Іран був змушений визнати будівництво таємних об"єктів зі збагачення урану неподалік від міста Ком. Згодом президент країни Махмуд Ахмадінеджад навіть заявив, що він хотів побудувати десять таких об"єктів. За словами міністра закордонних справ Ірану Манучехра Моттакі, для задоволення своїх енергетичних потреб державі необхідно близько 15 атомних електростанцій.

Публікація ядерних документів збільшить тиск на посилення санкцій ООН проти Ірану, які обговорюватимуться цього тижня. Експерти переконані, якщо 2007 рік - правильна дата, документ є найбільш істотним доказом того, що в Ірані програма з виготовлення атомної бомби триває досі. Іран давно заперечує військовий аспект своєї ядерної програми, стверджуючи, що його діяльність зосереджена виключно на виробництві енергії для використання у мирних цілях.

Переклад:
Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Іран закінчує роботу над атомною бомбою - The Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути