середа, 09 грудня 2009 17:29

У Данії на самміті зі зміни клімату розгорівся скандал

У Данії на самміті зі зміни клімату розгорівся скандал

На самміті про зміну клімату у Копенгагені розгорівся скандал. Британська газета The Guardian опублікувала неофіційний проект нового договору, який має замінити Кіотський протокол. Він був таємно підготований групою представників багатих держав, серед яких США та Німеччина. Проте представники делегації Данії надали свою версію газеті, яка з"явилася на її веб-сайті.

Новий документ буквально через три години після опублікування викликав обурену реакцію групи з 132 країн, що розвиваються, відому під назвою G77. За словами представників G77, проект задовольняє інтереси багатих країн і б"є по економіці бідних. Голова делегації Судану Лумумба Станіслас Ді-Апінг різко висловився з цього приводу.

"Нова угода краде в країн, що розвиваються, справедливу і приналежну лише їм частку атмосферного простору. Це порушення правил, що загрожує успіху переговорів у Копенгагені", - сказав він.

Країни, що розвиваються вважають, що на самміті про захист планети розгорнулася агресивна боротьба за інтереси промисловості Європи і США на шкоду бідним країнам.

The Guardian проаналізувала текст "данського документу". Він включає в себе такі завдання:

- Змусити країни, що розвиваються погодитися на значні скорочення викидів та інші кроки, які не передбачені в початковій угоді Організації Об"єднаних Націй;

- Ще глибше розколоти бідні країни, створивши нову категорію "найбільш вразливих" країн, що розвиваються;

- Послабити роль ООН в управлінні фінансами пов"язаними зі справою клімату;

- Введення до 2050 року обмеження парникових викидів до 1,44 тонн вуглекислого газу з розрахунку на одну людину для бідних країн і 2,67 тонн для багатих .

"Все робиться таємно. Очевидно, мається на увазі, що Барак Обама й інші лідери багатих країн підпишуть цей договір наступного тижня. Це означає кінець процесу ООН в цій галузі", - сказав один з дипломатів на умовах анонімності.

Проект також піддали критиці представники екологічних організацій, які приїхали на саміт в Копенгагені.

Організатори конференції заперечують, що цей текст є фінальною версією угоди. Голова дипломатичного корпусу Єврокомісії Артур Рунге-Мецгер зазначив, що текст який просочився в засоби масової інформації, не треба приймати до уваги.

"Він не має значення, це всього лише папірець. Єдиний текст, який має значення, це той, щодо якого зараз ведуться переговори", - сказав він.

Остаточну угоду буде укладено 18 грудня в останній день саміту, коли більше ста глав держав приїдуть до Копенгагену. Серед них мають бути Барак Обама, Гордон Браун та інші.

За матеріалами: The GuardianGazeta Wyborcza

Зараз ви читаєте новину «У Данії на самміті зі зміни клімату розгорівся скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути