Ексклюзиви
середа, 09 грудня 2009 12:01

У Копенгагені Україну назвали "динозавром дня"

У Копенгагені Україну назвали "динозавром дня"

Вчора на міжнародних переговорах у Копенгагені зі змін клімату Україну оголосили "динозавром дня".

Ттаке звання дають державам, які вносять, на думку екологів і науковців із 192 країн, найбільший деструктив у переговори.

Щодня представники впливового об"єднання "Міжнародна кліматична мережа екологічних організацій" голосують за те, які країни проявили себе під час переговорів найгірше.

"Україна ж у другий день саміту опинилися на першому місці. Ми отримали навіть дві номінації, за найбільш неконструктивну позицію на переговорах через небажання зменшувати викиди парникових газів", - каже представниця Національного екологічного центру України Христина Рудницька.

Через відсутність українських членів уряду Рудницька отримає в Копенгагені цю "нагороду" для Кабміну.

Є ще одна номінація, в якій Україна названа "динозавром", - це закритий доступ до інформації про використання коштів, отриманих від продажу квот на викиди за Кіотською угодою.

У той же час, заступник голови Національного агентства економічних інвестицій Микола Сасюк вчора в ефірі телеканалу TBi заявив, що Україна готова скоротити свою квоту на викид парникових газів на 20%, або на 185,4 млн. тонн до 736,6 млн. тонн в карбоновому еквіваленті.

"Україна готова скоротити квоту на 20% до 2020 року або на 50% до 2050 року від базового рівня 1990 року на певних умовах", - відзначив Сасюк, коментуючи ту, що почалася 7 грудня в Копенгагені (Данія) конференцію сторін конвенції ООН зі зміни клімату.

Він підкреслив, що для України дуже важливо зберегти як базовий рік для визначення квоти 1990, оскільки це дасть державі можливість залучати за рахунок продажу квот значні кошти, у тому числі й для створення більш екологічно чистої промисловості.

За даними Сасюка, у 2009 році Україна змогла продати 33 млн. тонн викидів зі своєї квоти, тоді як поточний рівень виробництва залишає можливість реалізувати 440 млн. тонн (загальний розмір квоти - 922 млн. тонн).

При цьому замглави агентства підкреслив, що перешкодою для успішнішої реалізації квот є відсутність сприятливого інвестиційного клімату та узгодженої політики всіх органів влади в державі.

Нагадаємо, однією з основних цілей конференції в Копенгагені є розробка нової угоди з обмеження викидів парникових газів, оскільки термін дії Кіотського протоколу, який зараз регулює це питання, закінчується 31 грудня 2012 року.

У ході конференції низка країн виступає за встановлення базовим роком для визначення розміру квот 2005 замість 1990.

Україна планує отримати 1,5 млрд. гривень від продажу квот на викиди парникових газів у 2010 році.

За матеріалами Німецька хвиля, proUA.com

Зараз ви читаєте новину «У Копенгагені Україну назвали "динозавром дня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути