Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2009 15:22

Чавес готується до війни: масово скуповує російську та білоруську зброю

Чавес готується до війни: масово скуповує російську та білоруську зброю

Президент Венесуели Уго Чавес готується до війни - він здійснює величезні закупівлі озброєння в Росії та Білорусі. Зокрема, останнім часом Чавес почав купувати танки, винищувачі та навіть купив один підводний човен. Про це розповів в своїй статті "Новій газеті" професор політології та досліджень Латинської Америки в Нью-Йоркському університеті Хорхе Кастанеда, який в 2000-2003 роки обіймав посаду прем"єр-міністра Мексики.

За його словами, Чавес поляризував весь латиноамериканський континент, систематично підтримуючи своїх союзників в інших латиноамериканських країнах, від Болівії та Аргентини до Гондурасу та Сальвадору, а також опозицію в Перу, Нікарагуа, Еквадорі та Мексиці.

Дипломат також нагадує про звинувачення на адресу Чавеса, згідно з яким лідер Венесуели постійно надавав притулок, зброю, дипломатичну допомогу і фінансування Революційним збройним силам Колумбії - організації, що прагне повалити колумбійський уряд.

За словами Кастанеди, хоча колумбійській владі доводилося терпіти постійні образи Чавеса, його втручання у внутрішні справи Колумбії, масовані закупівлі озброєння і дипломатичну напруженість, Венесуела стала прекрасною діловою можливістю для колумбійських експортерів. Ділове співтовариство отримувало значні прибутки і вимушувало уряд йти на компроміс.

Проте на початку вересня найбільші підприємства Колумбії всіх здивували, заявивши про свою повну підтримку президента країни Альваро Урібе в його конфлікті, що заглиблюється, з Каракасом. Таким чином, на думку Кастанеди, було усунено останню перешкоду для Урібе, США і нечисленних демократичних країн Латинської Америки на шляху зіткнення з Чавесом.

Нагадаємо, що 8 листопада Чавес вже закликав венесуельських військових "готуватися до війни". Він також звернувся до президента США Барака Обами із застереженням від розв"язування військової агресії проти Венесуели за допомогою Колумбії.

Таким чином Чавес відреагував на військовий договір, укладений владою Колумбії та США в серпні. Підписання договору відбулося 30 жовтня 2009 року і зустріло жорстку критику з боку Каракасу.

Згідно з угодою, Сполучені Штати отримували право використовувати сім військових баз на колумбійській території. Офіційно було оголошено, що це робиться в рамках боротьби з міжнародним тероризмом і наркоторгівлею. Проте Чавес розцінив появу американських баз по сусідству з Венесуелою як загрозу державній безпеці, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Чавес готується до війни: масово скуповує російську та білоруську зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути